FOTO by PR

Elegant

Osijek Gourmet: Povezivanje tradicije, okusa i kulture uz riječne delicije

PR 03. studenoga 2023.

Osječki restorani pozivaju na gastronomsku avanturu – Tjedan riječne ribe koji se održava od 3. do 13. studenog 2023. godine.

Osijek, poznat po svojoj rijeci Dravi i bogatoj kulinarskoj baštini, sprema se za drugo izdanje četverogodišnjeg projekta Osijek Gourmet. Ovaj projekt, koji okuplja vrhunske kulinarske stručnjake, ovog je puta naglasak stavio na raznolikost jela od riječne ribe te će tako od 3. do 13. studenog 2023. godine povezati renomirane restorane Grada na Dravi koji će svojim gostima ponuditi promotivne menije kako bi istaknuli jela posvećena jednoj od najistaknutijih tradicionalnih i autohtonih delicija ovog kraja.

Rijeke Drava i Dunav te slavonska jezera obiluju riječnim ribama poput soma, šarana i grgeča. Tijekom Tjedna riječne ribe posjetitelji će u devet osječkih restorana (Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro) moći kušati tradicionalna jela poput perkelta od soma s domaćim tijestom, prepoznatljivog fiš-paprikaša, smuđa pripremljenog na orly način i šarana na različite načine kako bi zadovoljili i ona najzahtjevnija nepca.

No, uživanje u tim slasnim jelima nije potpuno bez fantastičnih vina koja dolaze iz plodnih vinogradskih područja Slavonije i Baranje. Domaćini će vas rado provesti svijetom vinske umjetnosti – nijanse svježih voćnih tonova, duboke zemljane ili suptilne cvjetne arome, preporučujući savršene kombinacije vina koja će ne samo istaknuti okuse i arome jela, već i stvoriti nezaboravno umami iskustvo koje će dodirnuti sva vaša čula.

Putovanje kroz okuse koji odražavaju povijest i kulturu

Dobra je hrana očekivani adut hrvatskog istoka, ali Osijek nudi puno više od toga. Osijek je mjesto bogate povijesti koja je obogatila njegovo multikulturno nasljeđe, vidljivo u svakom kutku grada i na tanjuru. Najstariji dio grada, čuvena barokna Tvrđa iz 18. stoljeća, i danas se uzdiže kao simbol kulture, znanja i zabave. Znamenitosti poput Vodenih vrata, Kužnog pila i ostataka zidina svjedoče o njezinoj povijesnoj važnosti.

S druge strane, Gornji grad, središte modernog Osijeka, očarava svojim prekrasnim arhitektonskim draguljima iz 19. i 20. stoljeća kao što su konkatedrala sv. Petra i Pavla, historicističke palače i secesijske građevine. Osijek također obiluje zelenilom, s obzirom na to da je jedan od najzelenijih hrvatskih gradova, a parkovi grada posebno su čarobni u jesenskim nijansama.

Možemo zaključiti da ovdje hrana nije samo hrana; to je povijest, kultura i strast koja se prenosi iz generacije u generaciju, dostupna svima koji su spremni otkriti čaroliju riječnih okusa.

Dakle, nema potrebe za dvojbama – uputite se u Osijek ovog studenog i uživajte u bogatstvu kulturne i enogastronomske prošlosti i sadašnjosti koje ovaj grad nudi!

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.