FOTO by Sinsay

Dekor

Orašari iz Sinsaya najslađi su blagdanski dekor – od 9,99 do 14,99 eura!

Viktoria Mikulić 19. listopada 2023.

Blagdanska tradicija datira iz 1890-ih—a sve je to zbog baleta 'Orašar'.

Iako police trgovina već neko vrijeme krase blagdanski ukrasi, mojoj malenkosti bilo je prerano prigrliti božićni duh. Ipak, budući da je zahladilo i da smo prošli polovicu listopada, bacila sam se u potragu za najšarmantnijim blagdanskim dekorom i naišla na Orašare.

Ako nešto u meni može pobuditi radost i nostalgiju, onda su to ovi simpatični mišići koji dolaze u obliku drobilice za orahe. Mnogi ih ne smatraju blagdanskim ornamentom, no ja im definitivno ne mogu odoljeti.

Kako su nastali Orašari?

Prve drobilice za orahe bili su metalni alati koji su jednostavno izgledali kao par modernih kliješta. Prema Muzeju orašara, do 15. stoljeća drvorezbari su počeli stvarati orašare koji su bili funkcionalni i vizualno atraktivni. Poznate po njemačkoj riječi Nussknacker, ove su figure nalikovale životinjama i ljudima.

Oko 1865. godine njemački drvodjelac Wilhelm Fuchtner prvi je počeo komercijalno proizvoditi i prodavati drobilice za orahe. Inspiriran je likom iz popularne dječje knjige njemačkog psihijatra i pisca Heinricha Hoffmanna „Kralj Orašar i jadni Reinhold.“

Nakon toga, 1892. godine debitirao je slavni balet Čajkovskog, Orašar. Budući da se radnja baleta odvija na Badnjak (a junak je Orašar koji je oživio), Orašari su postali nezaobilazan blagdanski dekor.

Sinsay orašari već od 9,99 eura najisplativiji su božićni dekor!

Orašari mogu biti najšarmantniji božićni ornament, bilo da stoje samostalno ili vise na drvcu. Ovi ljupki ukrasi mogu se vidjeti posvuda, a nas su se posebno dojmili modeli iz Sinsaya čije se cijene kreću od 9,99 do 14,99 eura, ovisno o njihovoj veličini:

Dolaze u nekoliko izdanja, od crveno-zelenog ruha, tamno plavog pa sve do blush roze varijante. Nadamo se da će vam jedna od ovih slatkih figurica prirasti srcu.