FOTO by Instagram @punkodelish / @danijela.adler

Putovanja

Oprtalj – sanjivi gradić istarskih brežuljaka

Viktoria Šafranić 24. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Kako smo se u posljednjih nekoliko članaka posvetili pitoresknim gradićima Istre, pritom izazvavši brojne pozitivne reakcije čitateljica i čitatelja, odlučili smo se zadržati na  istarskim brežuljcima i u ovom vam članku predstaviti Oprtalj.

Mali, bajkoviti gradić Oprtalj, smjestio se na brežuljku do kojeg se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna. Mnogi posjetitelji tvrde, kako ih prilaz s drvoredom čempresa koji vodi do ulaza u grad, neodoljivo podsjeća na toskanski krajolik.

Tijekom njegove  burne povijesti, mnošto se naroda izmijenilo kao žitelji Oprtalja, a svaki je od njih u kamenu ostavio neki svoj pečat. Oprtalj je, poput Motovuna i Grožnjana, bio naseljen još u pretpovijesna vremena, kao i u Rimsko doba, dok je u srednjem vijeku dobio i današnji izgled, na koji su najviše utjecali mletački feudalci koji su tamo imali posjede.

Uz Mletke, tada su u Oprtalju prebivali i imali svoje posjede njemački feudalci i akvilejski patrijarh. Nakon njih Istru svome carstvu pripaja Napoleon, a nakon njega Austrija i Italija.

Talijansko ime ovog slikovitog gradića glasi Portole, a nekada je bio utvrda opasana zidinama na kojima su izgrađene kuće među kojima jedva izviru nekadašnja gradska vrata.

Ispred vrata nalazi se velika venecijanska lođa s lapidarijem, koju iznutra krasi mletački lav, a pokraj nje na visokim bedemima smješten plato s kojeg pogled seže sve do mora.

Najveći trag ostavila je moćna Venecija, koja je u gradsku arhitekturu utkala svoj autentičan rukopis u kamenu. Mletački lavovi, zelene škure, labirinti kaleta, te sama atmosfera ovog uspavanog, mirnog gradića, sve su to elementi koji nas neodoljivo podsjećaju na talijansku arhitekturu i njihove gradiće.

Pored mletačke lođe na ulazu u Oprtalj, na izbočenim bedemima, smješten je plato s kojeg se odlično vidi cijeli okolni kraj i idealno je mjesto za okinuti par fotografija panorame. Unutar mjesta je župna crkva sv. Jurja s početka 16. stoljeća, a izdvojeni zvonik, u obliku kule, dovršen je dva stoljeća kasnije.

Ovaj sanjivi gradić u malenoj crkvi svete Marije čuva još jedan povijesni dragulj – predivne istarske freske, koje često krase slične crkve, poput onih u Humu i Beramu.

Prema legendi je u mjestu Zrenj rođen sv. Jeronim, koji je preveo Bibliju na latinski jezik. U Zrenju se nalazi crkva posvećena tome svecu.

Istarski je  kraj iznimno poznat po tartufima, kao i po dobrom maslinovom ulju te vinima. Livade, mjesto unutar općine Oprtalj, naziva se i ‘Svjetskim središtem tartufa’ jer bijeli i crni tartufi ovdje odlično uspijevaju, zbog pogodne klime i utjecaja rijeke Mirne i Motovunske šume.

Za sve gastroljupce donosimo informaciju da se od 1994. godine u Livadama u listopadu održava Tuberfest – sajam bijelog tartufa, maslinovog ulja, sireva i drugih istarskih proizvoda, na kojemu posjetitelji mogu degustirati ovu vrhunsku deliciju, koja je bila poznata još u doba mezopotamskih vladara, rimskih careva, francuskog dvora i austrougarskih moćnika!

Bogati program sajma tijekom dva dana omogućuje gostima sudjelovanje u biranju najvećeg tartufa sajma i licitaciji tartufa, na radionicama pripreme jela s tartufima, a za odvažnije sudjelovanje u traženju ove podzemne gljive s iskusnim tartufarom.

Još jedna nezaobilazna postaja ovog izleta svakako bi trebale biti i Istarske Toplice, koje su izgrađene na izvoru ljekovite vode sv. Stjepana, podno 85 metara visoke stijene, a poznate su po liječenju reumatskih, dišnih i dermatoloških bolesti.

U Oprtlju se održava i sajam antikviteta (svake druge nedjelje u mjesecu).

Nadamo se da ćete i vi Oprtalj uvrstiti na wish listu u sljedećim mjesecima.