Iće & piće

Oprez! Ovih 5 vrsta namirnica vas najviše napuhuje!

Mia Vodopija 18. lipnja 2021.

Ako želite izbjeći osjećaj kao da ste napuhani poput balona, pokušajte izbjegavati konzumaciju ovih namirnica

Svi znamo onaj osjećaj kada se nakon obroka počnemo osjećati teško i napuhano. Pitamo se kako je to moguće, pa jeli smo povrće, trudimo se biti zdravi. Zašto se osjećamo naduto?

Na nadutost trbuha može utjecati i vrsta prehrane. Stoga ako želite izbjeći osjećaj kao da ste napuhani poput balona, pokušajte izbjegavati konzumaciju ovih namirnica.

1. Brokula, kupus i kelj

Ova skupina povrća prepuna je rafinoze, teško probavljivog šećera koji tijekom fermentacije koja se događa u probavnom traktu oslobađa plinove i izaziva nadutost.

Iako su ove namirnice vrlo zdrave i korisne našem tijelu pokušajte ih rjeđe konzumirati i svakako izbjeći konzumaciju dva do tri dana prije vama važnog događaja pri kojem biste rado izbjegli nadutost trbuha.

2. Mliječni proizvodi

Ako se nakon konzumacije zdjelice žitarica s mlijekom ili nekog drugog mliječnog proizvoda osjećate napuhnuto, uzrok se najvjerojatnije krije u laktozi. Izraz intolerancija na laktozu znači da vaše tijelo ne sadrži dovoljno enzima laktaze koji ju može razgraditi, a posljedica toga je nadutost.

Želite li biti sigurni da vaše tijelo ne podnosi mliječne proizvode, na tjedan dana iz svakodnevne prehrane isključite sve mliječne proizvode i osluhnite svoje tijelo.

3. Mahunarke

Svi jako dobro znaju kako grah, grašak, leća, bob i slanutak uzrokuju nadutost. Iako su vrlo zdrave – sadrže sve makronutrijente (ugljikohidrate, bjelančevine i masti), vitamine, minerale i fitonutrijente (flavoniodi, lignani, fitosteroli) – bjelančevine mahunarki su slabije probavljive, odnosno teže se i sporije apsorbiraju u probavnom sustavu.

Neprobavljene tvari mahunarki ulaze u proces fermentacije pomoću crijevne mikrobiote tijekom koje se pojačano stvaraju plinovi, a to se manifestira u obliku nadutosti i ispuštanja plinova. Želite li smanjiti ove neugodne učinke mahunarke kombinirajte s cjelovitim žitaricama poput integralne riže, zobi, raži i kvinoje.

4. Namirnice “bez šećera” (“sugar-free”)

Bilo da se radi o običnom jogurtu, smoothieju ili nekoj drugoj vrsti hrane, budite oprezni. Umjetni šećeri i zaslađivači koji se koriste u tzv. “sugar-free” namirnicama sadrže takozvane šećerne alkohole.

Tijelo ih teže probavlja, a konzumirani u većim količinama mogu imati laksativni učinak.

5. Sol

Jako zasoljena hrana uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, što također može biti uzrok napuhnutog i mekanog trbuha. No, s obzirom na to da se sol skriva u brojnim namirnicama i proizvodima teško ju je u potpunosti izbaciti, zato se potrudite da vaše dnevne obroke čim manje solite.

Ako ste se najeli slane hrane, popijte puno vode koja će pomoći pri ‘ispiranju’ soli iz organizma, no učinite to prije vama važnih događaja.

Nemojte se osjećati obeshrabreno ako su vam ovo najdraže namirnice – polako ih izbacite na tjedan ili dva pa ih postpuno dodavajte u prehranu. Ako se od njih osjećate loše, najbolje bi bilo razgovarati s doktorom i potražiti alternative navedenim namirnicama!