Ljepota

Opadanje kose tijekom pandemije? Vjerojatno si ne umišljate!

Antonija Andabak 07. prosinca 2020.

Nekoliko mjeseci nakon otkrića virusa, i dalje otkrivamo kako utječe na naše zdravlje!

Na naše živote, htjeli mi to priznati ili ne, utječu promjene za koje isprva mislimo da možemo držati pod kontrolom, no kasnije se ispostavi da ipak pronađe našu slabu točku preko koje se manifestiraju određene promjene.

Nekoliko mjeseci u središtu zbivanja COVID-19 pandemije, i dalje otkrivamo nove načine kako pojava virusa utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje, a ovdje ćemo se fokusirati na značajne promjene koje vidimo na kosi. To medicinsko stanje zove se telogen effluvium i može biti uzrokovano stresnim događajima.

Emocionalna ili psihička trauma, trudnoća, hospitalizacija ili infekcija, može uzrokovati promjenu u procesu rasta kose do faze u kojoj prekomjerno gubite kosu. I dok je ispadanje kose sastavni dio rasta kose, pretjerano ispadanje znak je da nešto nije u redu.

I dok u okvirima normale smatramo gubitak pedeset do sto vlasi na dan, žene pogođene telogen effluviumom gube oko tristo vlasi dnevno. Takva količina ispadanja kose manifestira se vidljivo tanjom kosom i vidljivijim tjemenom.

Na žalost, telogen effluvium nije samo česta pojava osoba oboljelih od COVID-19 virusa već i kod onih koji brinu o oboljelima, onih koji su doživjeli gubitak voljenih ili onih kojima se život značajno promijenio usred pandemije poput: gubitka posla, osjetnog smanjenja plaće i drugih financijskih poteškoća.

Što možete učiniti ako stres uzrokovan COVID-19 virusom utječe na pojačano ispadanje kose?

Dobra vijest je da je ova vrsta gubitka kose privremena, obično traje od tri do šest mjeseci prije povratka u normalni ciklus rasta kose. Za većinu ljudi ispadanje i stanjivanje kose trebalo bi se potpuno riješiti u roku od jedne godine od početka promjene.

Telogen effluvium samo je jedan od mnogih uzroka gubitka kose, imajte na umu da drugi uzroci nisu privremeni i zahtijevaju liječenje.

Ako imate gubitak kose koji vas brine, predlažemo posjetiti dermatologa radi procjene stanja. Dermatolog može prepoznati uzrok i preporučiti odgovarajući tretman za vaše specifično stanje.