Olakšanje! Novo istraživanje pokazalo koliko šalica kave smijemo dnevno popiti

Engineer 05. lipnja 2019.

Tri, pet, deset, petnaest, dvadeset? Što mislite?

Iskreno, današnji dan nam nije previše napet i nije vjerodostojan za brojanje šalica kave, ali kada nas tempo ne miluje naš dan zna završiti i s 10-ak šalica kave. Iako je dio redakcije spreman i na veći broj, dio redakcije je skeptičan i svaku šalicu više vidi kao napad na zdravlje organizma.

Svi znamo da je zdravo piti kavu, ali koliko kave je granica? Da više ne duljimo, svi koji obožavate piti kavu, najnovije istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji kaže da dnevno smijemo popiti – pripremite se – 25 šalica kave!

Netko se na ovaj broj zaprepastio, nekom je od sada život lakši, a sigurno je najveći broj onih koji će reći – nemoguće. Jedini argument kojeg imamo da je ovaj broj dozvoljen nudi nam najnovije istraživanje s londonskog sveučilišta gdje su na britanskoj kardiovaskularnoj znanstvenoj konferenciji obznanjeni rezultati istraživanja koje je provedeno.

Istraživanje je napravljeno u Velikoj Britaniji na uzorku od 8000 osoba koje su podijeljene u 3 skupine. U prvoj su se nalazile osobe koje su pile manje od dvije šalice kave, u drugoj one koje su pile do pet šalica te u trećoj oni koji su pili preko 5 šalica kave dnevno. Od onih koji su pili preko pet šalica dnevno, prosječna osoba je popila 8 šalica kavica, dok su neki sudionici pili do čak 25 šalica kave dnevno.

Rezultati na svim sudionicima nisu prikazali nikakve štetne pojave za organizam, osobito za arterije, te se došlo do zaključka da i pri velikim količinama ispijanja alkohola na našem organizmu ne bi trebalo biti tragova.

Naravno, moramo uzeti u obzir da za pušače ovo pravilo broja šalica kave ne vrijedi. Svaka kava više znači i cigareta više, što dovodi do drugih štetnih stvari koje će naš organizam zapamtiti.

Nećemo da ispada da vas nagovaramo, ali nakon ovog istraživanja nama je lakše, od sada mičemo nogu s kofeinske kočnice i svaki dan pijemo točno onoliko koliko nam je potrebno – mnogo!

 

Podijeli članak