Zabava

Održite svoje ručnike mekim i pahuljastim uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta

Krešimir Šustić 12. siječnja 2021.

Pravilno pranje i sušenje mogu očuvati vlakna tkanine

Ne postoji ljepši osjećaj od onoga kada se nakon napornog dana otuširamo i ogrnemo u mekani ručnik koji nam pruža neizmjeran osjećaj udobnosti.

No klor koji se nalazi u vodi i pogrešno pranje u samo nekoliko tjedana naše nove ručnike mogu učiniti hrapavima i tvrdima te samim time lošim za brisanje lica i tijela.

Srećom, dizajnerica i stručnjakinja za ručnike Lucy Ackroyd, otkrila je nekoliko glavnih savjeta kako održavati ručnike laganim, lepršavim i praktički hotelskim standardom.

Prva i osnovna stvar je da ih bismo ih trebali prati odvojeno bez da opteretimo perilicu jer im je potrebno dovoljno prostora u bubnju kako bi disali i cirkulirali, te im tako omogućili pravilno ispiranje i okretanje.

Ako natrpamo previše stvari, rezultat će biti nakupljena mokra hrpa, s nakupljenom vlagom, što će dovesti do krutih ručnika.

Općenito se preporučuje da peremo ručnike na 40 stupnjeva jer svaki viši stupanj može uzrokovati njihovo prebrzo trošenje.

Također, stručnjaci savjetuju kako bismo trebali izbjegavati korištenje omekšivača na bazi silikona jer konstantna upotreba istih može dovesti do skupljanja i učiniti naše ručnike dugoročno manje upijajućima.

Najbolji način za dobivanje super paperjastih ručnika jest sušenje u sušilici rublja odmah nakon pranja, no pretjerana upotreba može s vremenom istrošiti tkaninu.

Na kraju ciklusa sušenja ili prije nego što ih objesimo, trebali bi ih protresti jer činom tresenja vlakna tkanine olabave, čineći ručnike super plišastim i pahuljastim.