Odgovorite na 5 pitanja prije pretvaranja hobija u pravi biznis!

Antonija Andabak 12. ožujka 2018.

Jeste li spremni za pokretanje unosnog posla?

Vjerujemo da u vrijeme globalizacije, širenja informacija i tehnologija zapanjujućom brzinom, svako toliko nekome padne na pamet svoj hobi pretvoriti u pravi, unosan posao. Sve je tu na dohvat ruke, samo treba početi i predstaviti svoj proizvod ili uslugu i drugim ljudima koji nisu bliža rodbina.

Je li to sve? Nećemo okolišati te ćemo reći da nije samo dovoljna ideja već se u vašoj glavi mora odviti pravi mali poslovni plan. Tim povodom smo za vas pripremili pet pitanja na koja biste trebali dati iskren odgovor prije ulaska u poslovne pustolovine.

1. Hoću li s veseljem raditi posao ( hobi ) s pojavom rokova?

Zadovoljno pravite kolače za prijatelje i obitelj kada ste raspoloženi ili u posebnim prigodama, primjećujete da svi prepoznaju vaš talent, zašto ga ne unovčiti? Zapitajte se hoćete li uživati praveći kolače svaki dan, pod prisutstvom rokova i neizbježnog pritiska i tako godinama?

Većina ljudi hobi gleda poput dugotrajnog art-projekta, pristupaju mu iz strasti i ljubavi prema svojima afinitetima kojima stvaraju nešto prelijepo. No ukoliko imate cilj zarađivati kako biste osigurali pristojna primanja na mjesečnoj razini, pripremite se da ćete dotadašnji tempo kreiranja morati postaviti na maksimalnu brzinu.

2. Je li hobi moj vlastiti bijeg od svakodnevice koji mi služi za relaksaciju?

Ukoliko je odgovor pozitivan, ulaskom u poslovanje s pečatom obrta ili tvrtke, efekt bijega od svakodnevice će pomalo izblijedjeti.

3. Hoću li uživati u poslu o kojem ovisi moja financijska egzistencija?

Psihološka je razlika posvetiti se poslu iz zabave i iz razloga gdje, ako doista disciplinirano i sustavno ne radite, nećete biti u mogućnosti podmiriti tekuće troškove, kako poslovne tako i privatne. Razmislite o tome. Pristupate li pretvaranju hobija u biznis na način da će poslovanje biti jednako zabavno kao i hobi, mogli bi ste se iznenaditi u prvim mjesecima poslovanja.

4. Jesam li spremna prihvatiti izazove?

Otvaranje poslovanja proizašlog iz hobija je ispunjujuće iskustvo ali nije posve jednostavno, osobito ako bi vam to bio prvi susret s otvaranjem tvrtke ili obrta. Ukoliko nemate u planu zaposliti nekoliko radnika u startu i time postaviti malu hijerarhiju unutar poslovanja, na početku ćete nositi mnogo kapa na glavi: od administrativnih poslova, podrške kupcima, brend managera do naposljetku izvršnog direktora.

Prethodno bi bilo poželjno dobiti maksimalno znanje o otvaranju tvrtke ili obrta raznim seminarima i stručnom literaturom kako biste kasnije izbjegli bespotrebne dodatne troškove ili zastoj u poslovanju.

5. Jesam li spremna prodati svoj proizvod?

Ne povodite se poznatom„ početničkom srećom“, bez ulaganja u marketing, strategije i znanja kako prodati proizvod, bez obzira na vašu ljubav prema onome što radite, uspjeh bi lako mogao izostati. Potrebno je pravilno plasirati proizvod na tržište i znati koliko zapravo vaš proizvod i vaš trud uložen u isti vrijedi.

Poznata spisateljica o svojim počecima kaže:“Prije pet godina beznadno sam pokušavala prodati svoje usluge pisanja. Bila sam preskromna u nastojanju da ljude navedem na odluku. Više nisam ta osoba. Danas, ako me pitate za usluge pisanja, pružit ću svoju posjetnicu i ukoliko to situacija dozvoljava, dati informacije o cijeni pisanja. To je vještina i stav kojeg možete naučiti, zapravo morate naučiti. Budite spremni prodati.“

 

Podijeli članak