NOVI POGLED NA HRANU, KROZ #TDZG FOOD DESIGN

Viktoria Šafranić 04. travnja 2017.

Dizajn hrane je mlado, interidsciplinarno, područje dizajna koja obuhvaća sve od stylinga hrane do njenog oblikovanja za industrijsku proizvodnju, od dizajna interijera, do dizajna ambalaže.

Tjedan dizajna i kolektiv Na Oko promiču kulturu hrane i dizajna. instalacijom u #tdzg Dizajn parku, te predavanjima, panelima i radionicama. Tim povodom u Zagreb dovode vodeće svjetske dizajnere hrane: nizozemski Foodcuratos i francuski Toolsoffood. Gostovati će i predstavnici pokreta Slow Food.

Ne propustite posjetiti 4. Tjedan dizajna Zagreb ako ste zaljubljenici u hranu ili ste uz nju profesionalno vezani. Turizam i prehrambena industrija dvije su najvažnije industrijske grane Hrvatske. Food design ih spaja, oplemenjuje i obogaćuje. Prvi hrvatski food design kolektiv Na_Oko u sklopu #tdzg Food designa održati predavanja i radionice upravo na temu nove, interdisciplinarne grane dizajna – food designa.

„Za Hrvatsku, kao turističku i poljoprivrednu državu, food design prirodno je područje. S Emom Gerovac prošle smo godine organizirali program #tdzg Food Design. U međuvremenu ona je pokrenula cijeli kolektiv Na_Oko, pa je narasla i suradnja s Tjednom dizajna i sam #tdzg Food Design program. Odjek javnosti je odličan i siguran sam da dizajn hrane u Hrvatskoj ima veliku budućnost.“, poručuju organizatori Tina Marković i Daniel Tomičić.

Foodcuratos je nizozemski duo za dizajn hrane koji je, na svjetskoj razini, uveo pojam food curator (hr. kustos za hranu). Njihov rad se temelji na razvoju ove profesije jer je kustos za hranu, hibrid dizajnera i kuhara što je vitalna razlika u njihovom pristupu prema hrani. Foodcurators čine Digna Kosse i Lucas Mullié, a djeluju tamo gdje se susreću hrana i dizajn.

Toolsoffood francuski je studio za dizajn hrane, osnovan 2015. godine, koji čine Luz Moreno i Anaïs Silvestro, dvoje grafičkih dizajnerica dijeli strast prema zajedničkom cilju – hrani. Studio je osnovan kako bi istražilo nove mogućnosti proizvodnje, kuhanja i degustiranja. Agencija osmišljava, savjetuje i stvara za kulinarski svijet – kuhare, cateringe, umjetnike, proizvođače, industriju hrane kako bi im ponudila cjelovito, jedinstveno rješenje food designa osmišljeno samo za njih. Za njih je hrana materijal pomoću kojeg se stvara posebno osjetilno iskustvo. A njihov je cilj promijeniti stav čovjeka prema hrani.

Hrvatski kolektiv koji će voditi #tdzg Food desing, Na_Oko su četiri mlade dizajnerice, arhitektice i izjelice koje su prepoznale dizajn hrane kao budućnost te surađivale na raznim projektima koje sljubljuju hranu i dizajn.

„Ne propustite sudjelovati na #tdzg Food design predavanjima i radionicama, u četvrtak i petak od 14.00 sati, te u subotu već od 11.00 sati u #tdzg Dizajn parku.“, pozivaju organizatori i članice kolektiva Na_Oko.