Kultura

Nova svečana premijera Kazališta Komedija za sve kojima je potrebno malo smijeha!

PR 13. rujna 2021.

a kazališne daske stiže humoristična izvedba 'Treba se znati ponašati'

Rujan je lagana uvertira u jesenske dane koji nam spremaju mnoštvo zanimljivosti, a među njima i one koje nas kulturno uzdižu. Boravak na otvorenom u naredim ćemo tjednima zamijeniti odlaskom na kazališne predstave. Ako još niste smislili kako iskoristiti svoje slobodno vrijeme preko tjedna ili vikendom, dopustite da vas inspiriramo…

U subotu, 18. rujna 2021. u 19:30 sati u Komediji će se održati svečana premijera komedije Alana Ayckbournea Treba se znati ponašati, prema prijevodu Tomislava Radića, u režiji Tomislava Pavkovića.

U predstavi glume Vanja Ćirić, Dajana Čuljak, Ana Magud, Ivan Glowatzky, Goran Malus i Ivan Magud, a autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.

U lipnju je izvedeno nekoliko pretpremijernih izvedbi koje su, ako je suditi prema reakcijama, oduševile publiku u rasprodanom gledalištu.

Sir Alan Ayckbourn (rođen 1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od osamdeset komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.

Kazalište Komedija na svoj repertoar donosi jedan od njegovih najboljih komada – prvi dio trilogije Normanovska osvajanja – pod naslovom Treba se znati ponašati, u prijevodu našeg vrsnog redatelja i pedagoga pokojnog Tomislava Radića.

Ovaj brzi i veseli komad prava je studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju. Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.

Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko vješt u svim zapletima – da mu zaista ništa ne polazi za rukom.

Table Manners, kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti; ali kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova!

Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedija (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru.

Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu.Vjerujemo da će i ova komedija s jednakom uspjehom zaživjeti na Komedijinoj pozornici.

Osim premijerne izvedbe 18. rujna, predstava je na rasporedu i 16. i 17. rujna 2021. u 19:30 sati.