FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Recepti

No bake torta od banane s mrvljenim keksima i karameliziranim šećerom!

Nina Stojanov 17. veljače 2023.

Ovu tortu ćete napraviti bez previše muke i paljenja pećnice

U današnje vrijeme kada svi jurimo i trčimo negdje, većina nas poseže za jednostavnim slasticama koje će nam olakšati i zasladiti život s jednostavnom i brzom pripremom.

Ukusna i kremasta torta koja se radi brzo, a rezultat je taj da ćete uživati u njoj baš svi. Ona je za svaki dan, bilo kada!

Ako ste ljubitelj banana, vjerujem da vam je žao baciti to voće kada vidite da počne tamniti. Krema od banana itekakav je izazov, ponajprije za one najmlađe. Iskoristite ih na ovaj način te spojite s klasičnom podlogom od keksa.

U nastavku pročitajte sastojke i način izrade.

Sastojci za podlogu:

  • 300 g mljevenih čajnih keksa
  • 1 žlica meda
  • 200 g maslaca
  • 2 -3 žlice mlijeka

Sastojci za kremu:

  • 2 zrele banane
  • 1 žlica arome vanilije
  • 1 puding od vanilije
  • 400 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 kremfix 10 g

Za ukrašavanje:

  • Par kriški banane
  • Karamelizirani šećer

Priprema:

  1. Za podlogu potrebno je usitniti čajne kekse. Jednostavno ih ubacite u sjeckalicu i propulsirajte nekoliko puta.

2. Mljevenim keksima dodajte med i otopljeni maslac. Dobro promiješajte.

3. Koristite okrugli kalup od 18 cm ( može i veći, samo će vam torta biti niža) i obložite ga papirom za pečenje.

4. Gotovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup i lagano utisnite prstima.

5. Nakon što se podlogu ravnomjerno rasporedili, poprskajte je s mlijekom i stavite u hladnjak.

6. Za kremu je potrebno skuhati puding od vanilije. Od navedene količine mlijeka odvojite par žlica i pomiješajte s prahom za puding.

7. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom i vanilijom. Kada je mlijeko prokuhalo , dodajte mu smjesu za puding.

8. Sklonite s vatre i dobro sve skupa izmiješajte. Vratite na vatru i kratko prokuhajte kremu miješajući dok se ne zgusne.

9. Gotovu kremu prebacite u čistu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Stavite u hladnjak da se krema ohladi.

10. Nakon što se krema ohladila, dodajte joj slatko vrhnje i kremfix. Dobro izradite kremu te na kraju dodajte banane koje ste prethodno izradili u blenderu.

11. Promiješajte kremu dok se sastojci svi se sjedine. Gotovu kremu od banana nanesite preko podloge od keksa.

12. Da biste ukrasili tortu na isti način, potrebno je otopiti kristalni šećer. Topite ga na laganoj vatri sve dok ne postane tekuć.

13. Kriške od banana uz pomoć drvenih štapića uronite u karamelizirani šećer, zatim drvene štapiće stavite na ravnu površinu da se ostatak šećera može cijediti i sušiti.

14. Ukrasite svoju tortu, a potom je držite u hladnjaku najmanje 3 sata.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!