FOTO by Instagram @filips_coffeeshop

Zabava

Niste posolili svoju kavu? Saznajte zašto biste to ipak trebali učiniti!

Mia Vodopija 02. srpnja 2021.

Ako se osjećate hrabro, probajte ovaj trik sa soli i uvjerite se sami je li kava bolja s njom ili bez!

Sol se može koristiti za puno stvari – prema nekim procjenama čak 14 000 stvari. Na nju se oslanjamo kako bismo začinili i sačuvali hranu, očistili masne površine i uklonili mrlje; neki ju čak koriste i kao alternativu za ispiranje usta.

Što se tiče kave, sol se neuobičajeno dugo koristi u brojnim kulturama. Neki su ju opisali kao učinkovit način za smanjenje gorčine i pojačavanje poželjnih okusa koji prakticiraju već godinama.

Postoje mnogi zapisi o tome kako različite kulture sole kavu. Ova je praksa sastavni dio tradicije pripreme kave u Mađarskoj, skandinavskim zemljama, Sibiru, Turskoj itd.

Postoje obalna mjesta gdje se slana morska voda miješa sa slatkom vodom iz rijeka. Tamo je bilo normalno koristiti blago slanu vodu dok se priprema kava. Također, postoje razne priče o ljudima u vojsci koji dodaju sol kavi kako bi učinili nekvalitetnu gorku kavu boljom.

Znanstvena je činjenica da natrij, glavna komponenta soli, neutralizira gorčinu. To se događa jer okusni pupoljci reagiraju na slani okus umjesto na gorčinu.

Dakle, natrij bi čak mogao biti učinkovitiji u prikrivanju gorčine kave od šećera. Šećer gorčinu može samo malo prikriti, dok ju sol u potpunosti neutralizira.

Sol ima dobar okus jer je percipiraju receptori na jeziku. Blokira gorke i kisele okuse, zbog čega se često dodaje jelima kako bi bila ukusnija.

Sol će također vodu učiniti boljom. Voda koja dugo ostaje u vašem aparatu za kavu može postati ustajala.

Budući da je vaša kava dobra koliko i vaša voda, kuhanje ustajalom vodom zasigurno će smanjiti kvalitetu. Ako dodate sol, to može poboljšati kvalitetu vode. Također će vodu učiniti gušćom, dajući vašoj kavi gušću teksturu.

Ako se osjećate hrabro, probajte ovaj trik sa soli i uvjerite se sami je li kava bolja s njom ili bez!