Obuća

Nike na Instagram postavio model s dlakama ispod pazuha i izazvao lavinu reakcija

Engineer 30. travnja 2019.

Darwinova teorija evolucije kaže - dlake su samo za muškarce!

Annahstasia Enuke, nigerijska glumica i pjevačica izazvala je pravi rat komentara na društvenoj mreži. U sklopu Nike kampanje pozirala je za novu Nike opremu, i na jednoj fotografiji slikala se s s podignutom rukom gdje se jasno vide dlake ispod pazuha.

Tih par dlačica učinile su da Instagram stranica Nike Woman gdje se nalaze komentari eksplodira. Naravno, tu su se nalazile 2 struje pratitelja, oni s komentarima podrške i oni ljudi kojima je to odbojno i nedopustivo.

Dlake na ženskom tijelu pojam je o kojem se počelo diskutirati 1880-ih godina, nedugo nakon pojavljivanja Darwinove teorije evolucije koja jasno kaže – “dlake su samo za muškarce i one čine razliku između spolova“.

View this post on Instagram

Big mood @annahstasia.

A post shared by Nike Women (@nikewomen) on

Početkom 20. stoljeća mnoge žene odlazile su u gradove kako bi se riješile svojih dlaka i živjele u skladu s “propisanim normama“. U jako kratkom vremenu velik broj žena prihvatilo je tezu da su dlake na ženama nepoželjne i estetski ružne te se one mogle vidjeti samo kod “grubljih žena”, onih niže klase te imigranticama.

1964. godine istraživanje je pokazalo da 98% žena brije noge, a danas, kada se i tehnologija uključila u uklanjanje dlačica, na tijelu žene gotovo da ih i nema.

No, sve se mijenja, pa tako i uvriježena mišljenja poput onog da su dlake samo za muškarce. Sudeći prema komentarima vidimo da postoje oni kojima je ovo “necivilizacijska pojava“, ali veseli nas to da su ipak prevladali komentari potpore koji pokazuju da nismo kruto društvo iz 70-ih godina nego da svatko ima pravo tretirati svoje tijelo kako on to želi, a ne kako društvo nalaže.