Dom

Neuobičajeno adventsko piće – liker od jaja (s rumom, konjakom, viskijem…)

Tina Turuk 11. prosinca 2020.

Što biste rekli kada bi vas netko ponudio likerom od jaja?

Biste li se odvažili kušati? Možda bi presudan faktor bio kada bismo rekli da unutra ima alkohola.

Jučer smo slučajno došli u doticaj s njim i iako nikad nismo čuli za njega, saznali smo da on zapravo i nije neka nepoznanica u svijetu.

Riječ je o kaloričnom napitku koji se lako priprema, još lakše ispija, a tradicionalno se služi u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Uglavnom se poslužuje s medenjakom, već „izmiksan“ se može naći i kod nas u određenim trgovinama, ali taj se definitivno ne može mjeriti s domaćim.

Priupitajte svoje bake i djedove, mi smo probali homemade verziju i to od jednog starijeg čovjeka koji nam je otkrio i recept pa ćemo ga mi šapnuti i vama:

  • 1 litra mlijeka
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 2 žlice ekstrakta od vanilije
  • 400 g slatkog vrhnja
  • 10 žumanjaka
  • 300 g šećera
  • 4 klinčića
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 250 ml ruma/viskija/burbona/rakije/…
    *u napitak stavite alkoholno piće koje vam najviše odgovara

Priprema likera je zaista jednostavna, tako da hajmo se baciti u pripremu.

Za početak je potrebno u lonac ubaciti mlijeko, cimet i klinčiće te ih držati na laganoj vatri oko 5 minuta. Za to vrijeme u drugu posudu ubacite žumanjke i šećer i istucite sve dok ne dobijete pjenastu smjesu, a potom lagano počnite dodavati toplo mlijeko.

Ulijte smjesu u lonac i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Bit će vam potrebno oko 3 minute. Smjesa nikako ne smije zavriti!

Procijedite tekućinu od klinčića i pustite da se ohladi. Kad se ohladi, u tekućinu dodajte slatko vrhnje, ekstrakt od vanilije, muškatni oraščić te alkoholno piće po želji (nama je ipak najbolje s rumom).

Za kraj, stavite u hladnjak i pobrinite se da napitak bude dobro ohlađen!

Još neke recepte možete pronaći i na stranicama http://countryliving.com ili http://coolinarika.com, kao i na brojnim drugim stranicama, samo proguglajte, ima i jednostavnijih i kompliciranijih.

Uživajte u vašim rukama djelu, a mi ćemo vam samo reći… Živjeli!