Zabava

Nebeski spektakl – nakon 800 godina na nebu će zasjati “Božićna zvijezda”

Krešimir Šustić 18. prosinca 2020.

21.12. će sve oči biti usmjerene prema nebu

Svemir krije mnoštvo neotkrivenih stvari koje najvjerojatnije nećemo saznati do kraja naših života, no moramo priznati kako nas sve to fascinira.

Sama pomisao na beskonačan crni prostor ispunjen lutajućim planetama, meteorima i ostalim nebeskim tijelima u nama budi istraživački duh.

S vremena na vrijeme pogled na noćno nebo donosi nam spektakle koji se ne događaju često te ih samim time smatramo pojavama za pamćenje o kojima pišu svjetski mediji.

Najpoznatiji su “Suze svetog Lovre” koji imamo priliku vidjeti jednom godišnje u kolovozu, no na ovogodišnji zimski solsticij nakon 800 godina imat ćemo prilike vidjeti dosad neviđenu “Božićnu zvijezdu”.

Naime, 21. prosinca doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna koji u stvarnosti uopće neće biti blizu, već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga.

Gledajući iz naše perspektive, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu, što će nam omogućiti da doživimo ovu fenomenalnu i zapanjujuću pojavu.

Jupiter je svjetliji od bilo koje zvijezde, dok Saturn nije poput istočnog mu Jupitera, ali je sjajan poput najsjajnijih zvijezda i sjaji izrazito zlatnom bojom.

Ove dvije planete bit će vidljivo bliže na našem nebu nego što su bile od davne 1226. godine., stoga nemojte propustiti nebeski spektakl i ne zaboravite zaželjeti želju.