Kultura

Ne propustite baletni spektakl zagrebačkog HNK – Orašar!

Viktoria Šafranić 04. studenoga 2020.

Ulaznice u slobodnoj prodaji od ponedjeljka...

Baletnu bajku Orašar obožavaju djeca različite dobi i ona je neizostavan dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle. Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi svoje obožavatelje kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka.

Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju najrazličitijih čarolija kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih zanimljivih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju presretnoj djevojčici.

Danas, uskoro 130 godina od praizvedbe Orašara Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji jednoga od najslavnijih koreografa svih vremena Mariusa Petipaa, teško je povjerovati kako je to, diljem svijeta skoro pa najomiljenije baletno djelo, pri prvom gledanju bilo proglašeno promašajem. Suvremenici nisu prepoznali glazbenu genijalnost djela, obilježena karakterističnim elementima glazbene romantike i groteske te satiričnim opisom karaktera.

Okrutne su kritike teško povrijedile senzibilna umjetnika, koji je rado u svojim zrelim djelima bježao u bajkovite sadržaje za koje je skladao svoju najsvjetliju i najveseliju glazbu.

Prodaja ulaznica za balet Orašar počinje u ponedjeljak 9. studenoga, a prva izvedba ove baletne bajke bit će 27. studenoga.

Balet Orašar u novom ruhu uprizoren je 29. studenoga prošle godine u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova te je u prošloj sezoni izveden čak 20 puta.

Orašar je magična i velika bajka tople atmosfere, prošle godine osvježena na način da svaka osoba koja ju dođe pogledati iz kazališta izađe sretna, puna pozitivne energije, što i jest naš zadatak kao umjetnika, poručio je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.

Ovo najljepše djelo klasične baletne umjetnosti prvi put u HNK-u Zagrebu postavljeno je 1931. u režiji i koreografiji Margarete Froman, rusko-hrvatske balerine, pedagodinje i koreografkinje.