FOTO by PR

Elegant

Nakon prelaska na recikliranu ambalažu JYSK se obvezao na održiv pamuk

PR 24. veljače 2021.

Do kraja 2024. godine sav pamuk za JYSKove tekstilne proizvode bit će recikliran ili proizveden na održiviji način

JYSK intenzivno radi po pitanju održivosti na nekoliko frontova kako bi smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Uz izmjenu iz plastične ambalaže u recikliranu i FSC certificiran drveni namještaj, jedna od stvari na koje stavlja poseban fokus su sirovine koje se koriste za proizvodnju tekstilnih proizvoda.

Brojni JYSKovi proizvodi izrađeni su od pamuka, a pamuk je prirodni materijal s mnogo dobrih kvaliteta. No s pamukom postoje i izazovi, jer tradicionalni uzgoj zahtijeva velike količine vode i pesticida, koji su štetni za okoliš.

U JYSK-u smo se obvezali da ćemo do kraja 2024. godine nabavljati 100 posto održiviji pamuk za sve tekstilne proizvode. Pod održivijim podrazumijevamo da pamuk mora biti organski, recikliran ili proizveden putem programa organizacije Better Cotton Initiative“, izjavio je Rune Jungberg Pedersen, direktor komunikacija i Društveno odgovornog poslovanja u JYSKu.

Što je Bolja inicijativa za pamuk?

JYSK je član Inicijative za bolji pamuk (BCI) koja je najveća svjetska inicijativa za održiviji pamuk. BCI podržava poljoprivrednike pamuka u postizanju održivije proizvodnje s većim prinosom.

U sklopu ove inicijative više od dva milijuna proizvođača pamuka obučeno je kako koristiti manje vode i manje pesticida. Trening također uključuje socijalne aspekte, poput odgovarajućih radnih uvjeta. 

Tako je u Pakistanu gdje JYSK nabavlja svoj pamuk, u sezoni pamuka od 2018. do 2019. godine, provedeno BCI-jevo osposobljavanje poljoprivrednika.

To znači da su poljoprivrednici u svojim proizvodima koristili prosječno 15 posto manje vode od prosječnog poljoprivrednika koji nije BCI. Istodobno su u prosjeku dobivali 11 posto veće prinose od usporedivih poljoprivrednika koji nisu BCI.

Promjena sektora globalno

Cilj BCI-a je promijeniti proizvodnju pamuka na globalnoj razini, tako da će se dugoročno sav pamuk proizvoditi na održiviji način. A pamučnim proizvodima smatramo sve proizvode kojima pamuk čini najmanje 80 posto njihove težine.

Postavljanjem cilja za održiviji pamuk, JYSK pridonosi promjeni prema boljoj i odgovornijoj proizvodnji pamuka i to je nešto na što smo ponosni“, kaže Rune.