Film

Nakon 43 godine Briljantin je još uvijek ultimativni ljetni filmski hit

admin 17. lipnja 2021.

Danny Zuko, Sandy Olsen, Betty Rizzo i ostatak ekipe još uvijek žari i pali filmskim platnima

Postoji puno ljetnih hitova različitih žanrova koji i dan danas predstavljaju vrhunac filmske industrije. Mamma Mia, Prljavi ples i Ralje samo su neki od njih, ali vjerujemo da na samu pomisao na ljetne večeri i ples većini nekako padne na pamet film Briljantin.

Već samo pjevušenje hitova iz filma rezultira trncima i nostalgijom, a ako vam kažemo da je jučer film proslavio 43 godine od prvog prikazivanja onda je pravo vrijeme da ga pogledamo još jednom.

Radnja filma prati pedesete godine prošlog stoljeća, a riječ je o srednjoškolcima s klišejem gdje se zločesti dečko zaljubljuje u dobru djevojku, povrijedi je želeći ispasti faca pred ekipom. Dobra djevojka pridružuje se ženskoj bandi, postaje frajerica i na kraju sve završava happy endom.

Skoro pola stoljeća kasnije Briljantin još uvijek predstavlja bezvremenski hit kojeg možemo gledati opet i opet…

Temeljen na brodvejskom mjuziklu o ljubavi dvoje srednjoškolaca, film je snimljen u Los Angelesu u dva mjeseca za šest milijuna dolara.

Većina filmskih kritičara predviđala mu je neuspjeh i propast, ali Briljantin je zaradio 400 milijuna dolara i bio je najuspješniji filmski mjuzikl sve do pojave filma “Mamma Mie” 30 godina poslije.

Ovo je filmski klasik koji slavi srednjoškolske dane, prve ljubavi i probleme stoga ne čudi da su se mnogi pronašli u radnji filma i svrstali ga među one koje je obilježilo njihovu mladost.

“Summer loving had me a blast
Summer loving happened so fast
I met a girl crazy for me
Met a boy cute as can be”

Nadamo se da će vas ovi stihovi vratiti godinama u rikverc i da će vas motivirati da po stoti put pogledate film koji je obilježio mnoga djetinjstva.