FOTO by PR

Promo

Najbolji načini za učenje novog jezika tijekom putovanja

PR 31. svibnja 2023.

Učenje novog jezika tijekom putovanja zasigurno obogaćuje vaše cjelokupno iskustvo. Uronite u lokalnu kulturu, sudjelujte u svakodnevnim u razgovorima i aktivno slušajte ljude oko sebe

Putovanja u nove i zanimljive destinacije nevjerojatna su iskustva koja obogaćuju vaš život. Njima ujedno otvarate vrata drugačijim ljudima, kulturama i tradicijama. Jedan od zasigurno najzahvalnijih aspekata putovanja u inozemstvo odnosi se na učenje novog jezika.

Osim što ćete si olakšati putovanje i snalaženje u odabranoj destinaciji, znanje stranog jezika pomoći vam da se povežete s lokalnim stanovništvom. Razmišljate o putovanju u London? Onda će vam sigurno naši savjeti u nastavku teksta dobro doći kako biste obogatili vaše cjelokupno iskustvo putovanja. Aktualne karte za let Zagreb London potražite na eSky.hr.

Zašto je bitno važno komunicirati s lokalnim stanovništvom?

Počnite s nekim osnovama: naučite reći „Dobar dan!” Ne ustručavajte se pitati za pomoć. Pokušajte razumjeti odgovore koje dobijete na vaša pitanja. Ako niste sve razumjeli, dajte to do znanja sugovorniku koji će vam sigurno rado pomoći. Prihvatite lokalne običaje, tradiciju i način života. Razgovarajte s lokalnim stanovništvom, posjetite mjesne tržnice i kušajte autentičnu kuhinju. Aktivnim sudjelovanjem u kulturi bit ćete izravno „pod utjecajem” novog jezika što će vam ujedno omogućiti da malo po malo učinite nove riječi i razvijate bolje vještine razumijevanje istoga.

Jeste li instalirali korisne mobilne aplikacije za učenje jezika?

U posljednje su vrijeme jako popularne postale aplikacije za učenje stranih jezika, a to mogu zahvaliti razvoju i napretku tehnologije. Na tržištu su dostupne razne aplikacije koje nude interaktivne jezične lekcije, koje vam omogućuju vježbanje vokabulara i tako dalje. Aplikacijama možete pristupiti pružaju bilo kada i bilo gdje, tako da ćete maksimalno iskoristiti vrijeme tijekom vašeg putovanja. Ono što ste naučili primjenjujte u svakodnevnom razgovoru s trgovcima, recepcionerima, konobarima…

Uključite se u svakodnevne razgovore i ponesite sa sobom mali rječnik

Iako možda zvuči tako i na samom početku možda je malo zastrašujuće, aktivno sudjelovanje u svakodnevnim razgovorima s lokalnim stanovništvom zaista je neprocjenjiv način na koji možete naučiti novi jezik. Ne bojte se pogriješiti; „lokalci” će sigurno znati cijeniti vaš trud i poticati vas da dalje napredujete. Kao što smo ranije naveli, započnite s jednostavnim izrazima te postupno povećavajte vokabular. Pitajte prolaznike za upute do nekog mjesta, naručite hranu u lokalnom restoranu ili jednostavno započnite razgovor s ljubaznim mještanima. Čak i ako zapnete negdje, posegnite za vašim džepnim rječnikom. Sigurno će vam dobro poslužiti i pomoći dok se vozite u javnom prijevozu, ali i u svakodnevnom razgovoru.

Ove međusobne interakcije ne samo da će poboljšati vaše jezične vještine nego će ujedno stvoriti uspomene kojih ćete se rado sjećati. Što još čekate? Provjerite kakve vam novosti donose Zagreb Dublin letovi i potražite karte po pristupačnim cijenama.

Aktivno slušajte i promatrajte ljude oko sebe

Važni aspekt učenja novog jezika odnosi se na aktivno slušanje i promatranje. Obratite pažnju na način na koji govori lokalno stanovništvo, na brzinu govora, ali i na govor tijela. Kad god ste u mogućnosti slušajte lokalne radio postaje, gledajte domaće televizijske programe i promatrajte razgovore ljudi u kafićima ili na javnim mjestima. Postupno ćete razviti sluh za novi jezik te ćete polako poboljšavati svoje jezične vještine.

Ne zaboravite uživati u svakom vašem putovanju. Učenje novog jezika tijekom putovanja otvorit će vrata novim prijateljstvima, razumijevanju nove kulture i, dakako, nezaboravnim iskustvima.