Elegant

Najbolji blagdanski dar? Držati jezik za zubima o tuđim kilama!

admin 22. prosinca 2023.

Svaka rečenica o nečijem tijelu/proporcijama je neprimjerena!

Sada kada je blagdanski vikend pred nama, vrijeme je za prijateljski podsjetnik: posramoćivanje tijela – i/ili općenito, bilo koji komentar o tijelu, težini ili prehrambenim navikama – nije samo nepristojan, već i aktivno šteti.

Ne morate mi samo vjerovati na riječ: i znanstvenici i za mentalno zdravlje slažu se da ova vrsta dijaloga, bez obzira na to koliko je “dobronamjerna”, ne pomaže nikome. Čini suprotno.

“Svaki komentari o tijelu su štetni, posebno za one koji se bore s tjelesnim izgledom ili poremećajem prehrane. I da, to uključuje podrugljiva opažanja o ljudima koji nisu fizički u prostoriji i primjedbe koje su zamišljene kao divljenje, poput “Jeste li smršavili?” i “Izgledaš tako mršavo!”

To je zato što je navodna pohvala često još uvijek štetna i može doći na račun nečijeg “bivšeg” sebe—tko je, usput rečeno, potpuno ista osoba. Ono što sam ja plus ili minus 10 kila doslovno sam još uvijek ja i jednako zaslužujem ljubav, suosjećanje i vaše zanimanje. Tko nam daje za pravo komentirati o tuđem tijelu i naposljetku, ocjenjivati?

Zar nikoga više ne zanima – ne znam – kako ili što netko stvarno radi, za razliku od toga kako izgleda u paru traperica? Ne? Nitko?

“Komentari usmjereni na hranu i težinu udaljavaju od stvarnih smislenih razgovora, poput ‘Kakav ti je bio odmor?’ i ‘Učiš li nešto zanimljivo u školi?’”, „Jesi li umoran od svih obveza u posljednjih mjesec dana?“

Drugim riječima, ti “dobrodušni” komentari mogu pokvariti savršeno dobro vrijeme s obitelji i neprocjenjivu priliku za povezivanje na dubljoj razini. Za to ne možete kriviti pametne telefone.

Mnogi stručnjaci savjetuju da je najbolje odmah postaviti granice, no ako ne možete nekome izravno reći da je njihov komentar neumjesan, možete preusmjeriti razgovore o izgledu tijela i težini tako da promijenite temu. “Ovisno o tome koliko se ugodno osjećate u blizini ljudi s kojima ste, izravan pristup poput ‘Nisam baš zainteresiran za razgovor o tome sada, možemo li razgovarati o nečem drugom?’ može učiniti čuda”!

Druga opcija? Jednostavno objasnite kako se osjećate zbog ovih komentara.

Imati barem jednu osobu uz sebe koja će vas podržati također može biti od pomoći u tim trenucima – bilo da je to netko tko je fizički tu, poput supruga, sestre, brata ili netko kome pišete poruku kada se počnete osjećati preopterećeno.

Konačno, evo kako spriječiti sami sebe da komentirate tuđa tijela. Predlažemo da si postavite ova tri pitanja:

  • Je li ta osoba tražila moje mišljenje ili savjet?
  • Postoji li mogućnost da bih mogao povrijediti nečije osjećaje onim što želim reći ili pitati?
  • Postoji li drugi način na koji se danas mogu povezati s tom osobom?

“Izbjegavajte bilo kakve izravne ili neizravne komentare koji impliciraju da tijelo nije u redu ili ga treba popraviti i pokušajte zauzeti pristup ‘tjelesno neutralan’ prema sebi i drugima tako što ćete se manje fokusirati na fizičke aspekte, a više na interese, osobnost i temeljne vrijednosti.