FOTO by PR

Promo

Na što trebate obratiti pozornost prilikom odabira stolica za blagovaonicu

PR 24. listopada 2022.

Koje stolice odabrati za blagovaonu, donosimo u nastavku...

Odabir idealnih stolica za blagovaonicu na prvi se pogled može činiti prilično jednostavno. Međutim, ipak treba posvetiti malo više pažnje ako ne želite da se gosti “gužvaju” i sudaraju laktovima i nogama, ali i kako bi cjelokupno uređenje interijera bilo skladno.

Blagovaonica je obično središnje mjesto u kući, mjesto zajedničkog uživanja u dobroj hrani s obitelj i prijateljima. Stoga je bitno da se svi mogu udobno smjestiti i maksimalno uživati. Ako je i vama cilj da se svi vaši ukućani, a i gosti osjećaju udobno, potražite stolice za blagovaonicu koje ćete s uzbuđenjem pokazati tijekom sljedeće zajedničke večere.

Donosimo vam nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom odabira.

Koje su dimenzije i oblik stola?

Prva stvar na koju trebate obratiti pažnju pri odabiru stolice za blagovaonu je veličina blagovaonskog stola. Ako mjerimo udaljenost od ruba stola do poda, većina ovakvih stolova visoko je od otprilike od 71-78 cm. Sjedalo stolca za blagovaonicu obično je na visini od oko 43-50 cm, što znači da udaljenost između njega i ploče stola može iznositi od 20-35 cm.

Na to posebno obratite pažnju kako bi se gosti mogli udobno smjestiti i sjediti za stolom. Ako imate okrugli ili četvrtasti stol promjera 120 cm, oko njega možete smjestiti 4 stolice. Ako je riječ o modelu na dodatno razvlačenje, tad ćete bez problema moći primiti i do 6 osoba.

Općenito govoreći, bez obzira na dimenzije i oblik stola uobičajeno je pravilo da između stolica treba biti barem 15 cm slobodnog prostora, kako bi bilo mjesta za laktove. Osim toga, između stolice za blagovaonu i zida ili namještaja treba biti barem 90 cm slobodno, osim ako vam nije cilj da se vaši gosti svaki put „zaglave” kad pokušaju otići od stola.

Vodite računa o širini i dubini sjedala

Prilikom kupovine stolica za blagovaonski stol morate pripaziti na to da ćete ih bez problema moći gurnuti pod stol kad vam ne trebaju. Dakle, morate ih moći bez problema i s lakoćom pospremiti ispod stola i to bez sudaranja s nogama od stola ili s postoljem. Ako se sjedala stolica dodiruju, gosti bi se mogli osjećati skučeno i neugodno zbog toga što su preblizu jedno drugome. Osobito ako se ne poznaju. Sjedalo bi trebalo biti dovoljno široko kako bi vaši gosti mogli slobodno sjediti bez osjećaja skučenosti. Ne zaboravite na adekvatan naslon za leđa.

Odaberite materijal koji odgovara vašim zahtjevima

Drvene stolice za blagovaonicu odličan su odabir za onaj dom u kojem je naglašen tradicionalni stil uređenja. Osobito ako su stol i stolice okruženi masivnim drvenim namještajem. Stolice mogu biti s ili bez naslona za ruke, tapeciranih sjedala i naslona i tako dalje, ovisno o tome koliko formalno želite da izgledaju.

S druge strane metalne stolice za blagovaonicu suvremenog su dizajna, tako da će modernizirati svaki prostor. Najčešće su lakše od drvenih pa ih lako možete premjestiti na drugo mjesto kad je to potrebno. Održavanje je također lakše; samo ih prebrišite čistom vlažnom krpom.

Tapecirane blagovaonske stolice pružaju sate i sate maksimalne udobnosti zahvaljujući dodatnom podstavljenom materijalu na sjedalu i/ili na naslonu. Na tržištu su dostupne jednobojne tapecirane stolice, ali i one ukrašene posebnim zanimljivim detaljima.

Koji stil želite za svoju blagovaonicu?

Nakon što ste odabrali stolice odgovarajućih dimenzija izrađene od vama omiljenog materijala koji se najbolje uklapa u vašu blagovaonicu, vrijeme je da se usredotočite na dizajn. Dakle, obratite pozornost na to koje boje ili možda koji uzorci najbolje pristaju stilu vašeg uređenja.

Ako su, primjerice, zidovi neutralnih tonova, baš kao i većina vašeg namještaja, razmislite o bijelim, bež ili svjetlosmeđim stolicama. To ne znači da se ne možete odvažiti na nešto totalno drukčije i odabrati plave, zelene ili žute stolice koje će neminovno unijeti malo vedrine u tmurni prostor.

Ako tražite malo više „osobnosti”, umjesto jednobojnih stolica odlučite se za stolice s uzorkom. To može biti cvjetni ili životinjski uzorak, a u posljednje su vrijeme osobito popularni višebojni uzorci raznih oblika.