My Earnings Log – financijski planeri za uspješno upravljanje novcem!

Viktoria Mikulić 16. studenoga 2017.

Praktična pomoć kod svakodnevnog vođenja financija

Financijsko planiranje i budžetiranje najvažnija su financijska znanja i vještine potrebne mladima prije njihova zaposlenja ili pokretanja vlastitog posla, zaključak je to najnovijeg europskog istraživanja o financijskom obrazovanju JA Europe i Visa Europe.

Međutim, nedavno provedeno istraživanje pokazuje da je u Europi u prosjeku tek 52% odraslog stanovništva financijski pismeno, što je razmjerno nisko u usporedbi s drugim razvijenim zemljama, kao što su SAD, Australija i Kanada, dok je u južnim i istočnim europskim državama taj postotak još niži, a u Hrvatskoj iznosi 44%.

Financijski planeri

Isto istraživanje također otkriva da žene pokazuju manji stupanj financijske pismenosti nego muškarci, a ta je razlika u prosjeku 5%. (Prema Leora Klapper, Annamaria Lusardi, Peter van Oudheusden, Financial Literacy Around the World, 2015.)

Ovi zabrinjavajući nalazi poticaj su da promijenimo svoje ponašanje u pogledu novca.

Financijski planeri

Koje su to navike potrebne da bismo uspješno upravljali novcem? Postoje čak četiri vrste ponašanja koja pogoduju postizanju financijskog uspjeha:

1. učinkovito redovito upravljanje novcem, odnosno izrada budžeta, u koje ulaze navike i odluke koje su često nesvjesne,

2. financijsko istraživanje i traženje informacija kako bi se donijele financijski ispravne odluke,

3. financijsko planiranje i postavljanje ciljeva što usmjerava i strukturira osobne odluke o novcu,

4. pridržavanje donesenih financijskih odluka što je konačan korak između namjera i željenog rezultata.

Financijski planeri

My Earnings Log financijski planeri praktično su rješenje za prvu i treću točku. Osim što je malih „džepnih“ dimenzija, ovaj koristan planer sadrži čak tri rubrike za praćenje i planiranje osobnih i/ili obiteljskih financija:

1. mjesečnu rubriku za vođenje evidencije prihoda te redovitih i izvanrednih mjesečnih rashoda;

2. tjednu rubriku za svakodnevno praćenje potrošnje i novčanog ponašanja;

3. rubriku za dugoročno planiranje, tj. za planiranje većih izdataka kao što su ljetovanje, skijanje ili drugo putovanje, kupnja namještaja, otplata duga i sl.

Financijski planeri

Zašto biste trebali imati My Earnings Log planer?

Prvenstveno, pomoći će vam definirati financijske ciljeve. Drugim riječima, ako ne znate ili nemate financijske ciljeve, ne možete ni očekivati da će se vaša financijska situacija promijeniti nabolje, zar ne?

Uporabom ovog financijskog planera otkrit ćete jesu li vaši financijski ciljevi u potpunosti realni i ostvarivi jer većina nas obično ima više ciljeva nego financijskih sredstava.

Nadalje, pomoći će vam utvrditi kako vlastitu potrošnju dovesti u sklad s osobnim financijskim ciljevima. Ako imate negativan novčani tok, šanse su male da ćete moći ostvariti svoje ciljeve. Zatim, pokazat će vam koje novčane pogreške trenutačno radite. Analiziranjem ne samo potrošnje, nego i svojeg ukupnog financijskog stanja otkrit ćete pogreške, a to će vam omogućiti da pratite svoj napredak u ostvarenju ciljeva.

Također, imat ćete više samopouzdanja u pogledu novca. Pokazalo se da prosjeku 52 % onih koji imaju plan osjećaju „veliku razinu samopouzdanja“ kada je riječ o upravljanju novcem, dok se samo 30 % onih koji nemaju plan tako osjeća. Ljudi koji imaju plan općenito osjećaju da imaju kontrolu nad svojim financijama i osjećaju nov osjećaj discipline.

Ovi financijski planeri pomoći će vam i kod izgradnje ušteđevine. Pokazalo se da oni s planom imaju više ušteđenog novca i u većem su postotku vratili svoje ukupne dugove na kreditnoj kartici od onih bez plana. I što je najvažnije, poboljšat će vašu kvalitetu života.

Financijski planeri

Gdje ih možete nabaviti?

My Earnings Log planer dostupan je u dva modela – modelu A (tirkizne crtice na tamnoj pozadini) i modelu B ( zelene točke na plavoj pozadini). Dimenzije su mu 105 x 148 mm, korice su mu tvrde i ima 280 stranica. Cijena mu je 96 kuna i možete ga naručiti OVDJE.

Ove kreativne planere, osim putem internetske stranice myearningslog.com, možete kupiti i u knjižarama Prosvjete u Zagrebu te knjižarama Znanja u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu.

 

#planska IGRA DARIVANJA

U suradnji s My Earnings Log, darujemo jedan financijski planer koji znatno pomaže kod upravljanja novcem. Detalje igre možete pronaći na našoj Facebook stranici.

Sretna dobitnica financijskog planera je Eni Brdar. Čestitamo i molimo da nam se zajedno s podacima javi u FB inbox.