Mračna povijest brenda Hugo Boss

Marko Stipić 10. travnja 2017.

Rijetko se gdje danas može čuti ova stravična priča o brendu nošenom diljem svijeta.

Posljedica toga jest činjenica da je samo mali broj ljudi upoznat grozotama i sramotnim ponašanjem osnivača. U ovome slučaju ne radi se o očekivanome; zlostavljanje modela, neplaćanje poreza ili pak krađa ideja. Ovaj problem seže u same početke samog brenda, odnosno njegova prvotna dizajnera Huga Bossa po kojemu brend i dan danas nosi ime.

Boss je rođen u relativno siromašnoj obitelji 1885. kao najmlađe dijete osmeročlane obitelji. Školovao se za prodavača te se na posljetku zaposlio u tvornici tekstila. Dućan donjeg rublja svojih roditelja preuzima 1908. godine. Već šest godina kasnije mobiliziran je na front u ranku desetara Njemačke vojske Prvog svjetskog rata.

Po završetku rata vraća se u rodni Metzingen gdje osniva popularnu kompaniju 1923. godine. Prvotno se bazirala na proizvodnji i dizajniranju košulja, jakni, radnih odora i sportske odjeće, što se pokazalo kao veliki hit među stanovnicima.

Photo by: Pinterest

Preokret je uslijedio 1931. godine kada se Boss pridružio Nazi partiji za koju je nedugo nakon toga počeo i krojiti. Njegova kompanija šivala je svojevremeno sve košulje smeđekošuljaša (Sturmabteilunga), koji će kasnije postati zloglasni SS (crnokošuljaši). Impresionirani Bossovim radom, nacisti će mu kasnije ponuditi i posao kreiranja i šivanja odora za Hitlerovu mladež, radnike u javnim službama, a na posljetku i za cjelokupni Wehrmacht (Nacističku vojsku, mornaricu i zračne postrojbe). Njemačkom dizajneru pripala je i čast dizajniranja uniformi osmišljenih za samoga Adolfa Hitlera.

Photo by: Hugo Boss

Stvari postaju još mračnije širenjem Nazi imperija i Hitlerove moći. Veliki dio “radnika” u tvornicama bili su zapravo ratni zatvorenici, uglavnom iz Poljske i Francuske, prisiljeni na rad u nehumanim uvjetima. Tim američkih odvjetnika koji zastupaju žrtve Holokausta pokrenuo je 1991. godine sudski spor protiv kompanije. Nedugo nakon toga kompanija je izdala službena pisma isprike.

Nakon pada Hitlerove Njemačke i poraza nacista dizajner je osuđen za svoje sudjelovanje u partiji i podupiranje Hitlera i režima. Zabranjeno mu je glasanje, daljnji rad u modi, vlasništvo nad kompanijom te mu je presuđena i novčana kazna od 100,000 DM, odnosno 493,871 kn što je za tadašnje standarde bila ogromna svota koja je trebala onemogućiti daljnje preživljavanje brenda. Hugo Boss umro je 1948. godine, no njegov brend živi i danas. Kompaniju je preuzeo njegov zet Eugen Holy pod čijom se uredničkom rukom brend vratio proizvodnji odijela za gospodu.