FOTO by Instagram @r.maric / @robertklaricphoto

Film

Motovun – srednjovjekovni dragulj sjeverne Istre

Viktoria Šafranić 07. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Motovun ili talijanskog imena Montona, romaneskni je srednjovjekovni gradić smješten u sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne. U prapovijesnim vremenima, na brežuljku su Ilirska i Keltska plemena gradila svoje utvrde, a ime mu je također keltskog porijekla – nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Kontinuirano je naseljen još od antičkog doba, kada su Rimljani na njegovom platou osnovali svoje naselje oko kraja 2. i početka 3. stoljeća, o čemu svjedoče i natpisi izloženi uz venecijansku heraldiku i leonidiku na unutrašnjem plaštu u prizemlju renesansne kule.

Rimljani su u blizini Motovuna i mali centar za proizvodnju istarskog maslinovog ulja koje su izvozili diljem Rimskog Carstva, dok su u okolici Motovuna crpili glinu za masovnu proizvodnju amfora.

Akropolsko naselje s podgrađem izgrađeno je na stožastom brdu zaravnatog platoa. Pravi užitak pruža šetnja spiralnom cestom oko strmog brežuljka, koja se pri samom njegovom vrhu pretvara u šetnju motovunskim slikovitim kaletama, a šetaču, koji je pokori i dođe do njezina kraja,tj. do maloga platoa koji se nalazi ispred gradskih vrata ranogotičkih obilježja, kao nagradu pruža neopisivo lijep pogled na bajkoviti krajolik u svome podnožju.

Veduta grada, kojom dominiraju romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća i Župna crkva Sv. Stjepana iz 17. stoljeća, poželjan je motiv za slikarska platna, a cjelokupna atmosfera i pučka predaja tog čarobnog mjestašca bila su inspiracija znamenitom hrvatskom književniku Vladimiru Nazoru za dječju bajku Veli Joža.

Prema usmenoj predaji, tijekom prokopavanja korita stradali su mnogi, a u neposrednoj blizini Motovuna pronađeni su i golemi, navodno ljudski kosturi.

Geološki nalazi potvrđuju još jednu zanimljivost ovog područja. Naime, ispod četiri metra naslaga bijele zemlje iskopani su dokazi da je u Srednjem vijeku u Motovunsku šumu tijekom plime dopirala morska voda!

Motovun je danas vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija pa u mjestu postoji i hotel Kaštel smješten u nekadašnjoj palači obitelji Polesini.

Stanovnici se bave poljodjelstvom, stočarstvom, vinogradarstvom i proizvodnjom vina – pinota i malvazije.U blizini je Motovunska šuma, posebni rezervat šumske vegetacije.

Za one odvažnije turiste šuma u svojoj bogatoj zemlji skriva vrhunske gastronomske delicije, stoga im preporučujemo da se, uz pomoć jednog iskusnog psa tartufara, zapute u berbu tartufa.

Za filmoljupce svih uzrasta Motovun je od 1998. godine mjesto održavanja nadaleko poznatog međunarodnog filmskog festivala – Motovun Film Festival.Filmovi koje ćete gledati, u društvu omiljenih prijatelja i ispod zvjezdanoga neba, svakako su doživljaj koji će se urezati u poseban dio Vašeg srca. Ovaj životopisni gradić nije samo centar povijesti i kulture, već i znanja, a može se podičiti da u svojoj staroj jezgri sadrži i sjedište Međunarodnoga centra za hrvatska sveučilišta u Istri.

Ako Vas sve navedeno nije nagnalo da rezervirate jedan vikend za posjet ovom šarmantnom mjestašcu koje oživljava neka minula vremena, fotografije svakako hoće!