FOTO by oliveandmango.com

Dom

Mont Blanc kesten tart – proslavite prve dane jeseni nečim slatkim!

Mia Vodopija 24. rujna 2021.

Prepustite se čaroliji pravih jesenskih okusa...

Napokon smo i kalendarski ušli u jesen, koja je mnogima najdraže godišnje doba. Ima nešto u toj hladnoći i kiši, potiču nas na refleksiju i introspekciju.

No, previše analiziranja ponekad može dovesti do problema, stoga je dobro nešto raditi rukama dok osluškujemo tapkanje kiše po prozoru. Ovaj Mont Blanc kesten tart možda još nije klasik u vašem kućanstvu, ali će biti čim ga prvi put napravite.

oliveandmango.com

Proslavite jesen raskošnim i zasitnim tartom od kestena, vrhnja, ruma i meringa – prve dane jeseni kalorije se ne broje!

Sastojci:

Za koru

  • 1 prstohvat soli
  • 2 šalice kestenovog brašna
  • ½ šalice integralnog ili običnog brašna
  • 225g maslaca, ostavite ga izvan hladnjaka 10 minuta i narežite ga na kockice
  • 1 žlica ekstrakta burbon vanilije
  • 2 žlice šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje, umućeno
oliveandmango.com

Za punjenje kremom od kestena

  • 400 g pire od kestena
  • 250 ml gustog vrhnja za šlag
  • 1 žlica tamnog ruma

Za meringe

  • ¾ šalice šećera u prahu, plus još za ukras
  • 3 žličice brašna
  • 2 bjelanjka
  • 100 g bijelog šećera

Priprema:

Za koru

U velikoj zdjeli umiješajte brašno, prstohvat soli i šećer. Vrhovima prstiju počnite lagano dodavati omekšani maslac narezan na kockice u mješavinu brašna. Uštipnite komadiće maslaca kako bi postali manji i integriraniji. U sredini mješavine brašna i maslaca napravite udubljenje pa dodajte umućeno jaje i žumanjak.

oliveandmango.com

Smesu oblikujte vilicom i skupite u kuglu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i podmažite kalup za tart.

Radnu površinu lagano pobrašnite i razvaljajte tijesto te ga lagano podignite i stavite u kalup. Čvrsto ga pritisnite na mjesto, posebno sa strana i pecite 15 minuta, dok ne počne dobivati ​​zlatnu boju. Pustite da se potpuno ohladi prije punjenja.

Za punjenje kestenom

Pire od kestena istucite dok ne omekša. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje dok ne dobije mekane vrhove, a zatim umutite preostali šećer u prahu i umiješajte ga u pire od kestena zajedno s rumom.

oliveandmango.com

Smjesu žlicom stavite u slastičarsku vrećicu s mlaznicom u obliku zvjezdice i ohladite 15 minuta. Nanesite smjesu na tart u prugicama te preostalu smjesu na vrh nanesite u točkicama.

Na to sve dodajte meringe, a zatim pospite vrh šećerom u prahu i poslužite. Najbolje je konzumirati u roku od 2-3 dana. Čuvati pokriveno u plastičnoj foliji u hladnjaku.

Za meringe

Upalite pećnicu na 150 stupnjeva. Pomiješajte 60 g šećera u prahu s brašnom. Bjelanjke umutite dok ne dosegnu mekane vrhove, a zatim dodajte žlicu po žlicu šećera s brašnom, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane sjajna i ne dobije krute vrhove.

oliveandmango.com

Presavijte smjesu od šećera/brašna u prahu i žlicom stavite meringu u slastičarsku vrećicu s bilo kojom mlaznicom koju želite. Nanesite male meringe različitih veličina na obložen pleh i pecite 1 sat ili dok meringe ne budu tvrde.

Lagano otvorite vrata i ostavite da se suši. Pustite ih da se potpuno ohlade.

Nadamo se da ćete uživati u ovom dekadentnom tartu i da će vas članovi obitelji ili cimerice tražiti dodatnu krišku!