
FOTO by oliveandmango.com
Mont Blanc kesten tart – proslavite prve dane jeseni nečim slatkim!
Prepustite se čaroliji pravih jesenskih okusa...
Napokon smo i kalendarski ušli u jesen, koja je mnogima najdraže godišnje doba. Ima nešto u toj hladnoći i kiši, potiču nas na refleksiju i introspekciju.
No, previše analiziranja ponekad može dovesti do problema, stoga je dobro nešto raditi rukama dok osluškujemo tapkanje kiše po prozoru. Ovaj Mont Blanc kesten tart možda još nije klasik u vašem kućanstvu, ali će biti čim ga prvi put napravite.

Proslavite jesen raskošnim i zasitnim tartom od kestena, vrhnja, ruma i meringa – prve dane jeseni kalorije se ne broje!
Sastojci:
Za koru
- 1 prstohvat soli
- 2 šalice kestenovog brašna
- ½ šalice integralnog ili običnog brašna
- 225g maslaca, ostavite ga izvan hladnjaka 10 minuta i narežite ga na kockice
- 1 žlica ekstrakta burbon vanilije
- 2 žlice šećera
- 1 žumanjak
- 1 jaje, umućeno

Za punjenje kremom od kestena
- 400 g pire od kestena
- 250 ml gustog vrhnja za šlag
- 1 žlica tamnog ruma
Za meringe
- ¾ šalice šećera u prahu, plus još za ukras
- 3 žličice brašna
- 2 bjelanjka
- 100 g bijelog šećera
Priprema:
Za koru
U velikoj zdjeli umiješajte brašno, prstohvat soli i šećer. Vrhovima prstiju počnite lagano dodavati omekšani maslac narezan na kockice u mješavinu brašna. Uštipnite komadiće maslaca kako bi postali manji i integriraniji. U sredini mješavine brašna i maslaca napravite udubljenje pa dodajte umućeno jaje i žumanjak.

Smesu oblikujte vilicom i skupite u kuglu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i podmažite kalup za tart.
Radnu površinu lagano pobrašnite i razvaljajte tijesto te ga lagano podignite i stavite u kalup. Čvrsto ga pritisnite na mjesto, posebno sa strana i pecite 15 minuta, dok ne počne dobivati zlatnu boju. Pustite da se potpuno ohladi prije punjenja.
Za punjenje kestenom
Pire od kestena istucite dok ne omekša. U posebnoj zdjeli umutite vrhnje dok ne dobije mekane vrhove, a zatim umutite preostali šećer u prahu i umiješajte ga u pire od kestena zajedno s rumom.

Smjesu žlicom stavite u slastičarsku vrećicu s mlaznicom u obliku zvjezdice i ohladite 15 minuta. Nanesite smjesu na tart u prugicama te preostalu smjesu na vrh nanesite u točkicama.
Na to sve dodajte meringe, a zatim pospite vrh šećerom u prahu i poslužite. Najbolje je konzumirati u roku od 2-3 dana. Čuvati pokriveno u plastičnoj foliji u hladnjaku.
Za meringe
Upalite pećnicu na 150 stupnjeva. Pomiješajte 60 g šećera u prahu s brašnom. Bjelanjke umutite dok ne dosegnu mekane vrhove, a zatim dodajte žlicu po žlicu šećera s brašnom, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane sjajna i ne dobije krute vrhove.

Presavijte smjesu od šećera/brašna u prahu i žlicom stavite meringu u slastičarsku vrećicu s bilo kojom mlaznicom koju želite. Nanesite male meringe različitih veličina na obložen pleh i pecite 1 sat ili dok meringe ne budu tvrde.
Lagano otvorite vrata i ostavite da se suši. Pustite ih da se potpuno ohlade.
Nadamo se da ćete uživati u ovom dekadentnom tartu i da će vas članovi obitelji ili cimerice tražiti dodatnu krišku!