Modna avangarda obilježila drugi dan BIPA FASHION.HR-a

Viktoria Šafranić 31. ožujka 2017.

U uzbudljivom drugom danu BIPA FASHION.HR-a modnu je publiku sa svojim novim kolekcijama upoznalo pet dizajnera - Obekei, Yuniku, Anthony Avangard, JAMOI i KLISAB.

Kao posebno iznenađenje izvan piste održan je modni performans Second Skin, autora Coded Edga i Martine Miholić, s glumačkom divom Senkom Bulić u glavnoj ulozi. U modi s avangardnim prizvukom, druge večeri BIPA FASHION.HR-a uživali su također i brojni poznati: Kristina Šalinović, Iva Šulentić, Anđa Marić, Mirela Holy, Andrea Andrassy, Borut Mihalić, Miran Kurspahić, Slavko Sobin, Lidija Lešić, Ana Maria Ricov, Robert Sever, Lucija Lugomer i brojni drugi.

Večer je započela eksperimentalnim performansom Coded Edga koji je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom Martinom Miholić posjetiteljima priuštio iznenađenje koje im je ubrzalo otkucaje srca, ali i postavilo brojna pitanja o rušenju ukorijenjene diskriminacije, gradnji zidova, granicama te prihvaćanju drugoga i drugačijeg. Novim oblikom izričaja ovaj modni dvojac najavio je transformaciju vlastitog brenda u Coded Edge studio koji će proširiti svoje područje djelovanja na fotografiju, film, dizajn i sve ostale grane umjetnosti kojima se ova dva mlada umjetnika bave. Performans je kulminirao ”skidanjem kože”, rušenjem ograda i stupova, a autori se nadaju i određenih predrasuda, pružajući novi prostor za promišljanjem novog i boljeg sutra.

Program se nastavio revijama pet dizajnera koji su predstavili svoje modne vizije. Nova kolekcija branda Obekei pokazala je novo ruho ovog splitskog branda. Predimenzionirana kimona od satena s dodacima čipke, redizajn klasičnih odjevnih komada poput košulja i jakni, ali i neki novi materijali koje koristi, obilježja su kolekcije koju je dizajnerica lišila sezonalnosti te predstavlja komade koji se mogu nositi neovisno o sezoni. Boje su također neuobičajene za ovaj brend: maslinasta, smeđa te jarko žuta. I dalje je veći dio kolekcije od felpe, a krojevi su oversize i unisex.

Prvi put na pisti BIPA FASHION.HR-a svoju je kolekciju predstavila dizajnerica Lidija Pihler koja se krije iza branda YUNIKU. Romantični slojevi laganog tila, kakav smo navikli vidjeti kod YUNIKU, u pastelnim bojama uz igru s umjetnom kožom te aplikacijama koje su kod Lidije postale zaštitni znak, uspjeli su prikazati emociju tuge. Svatko na svoj način odjećom izražava neku emociju, a Lidija je svoju izrazila kroz duge romantične haljine, koje unatoč dozi seksipila, ne bježe od dječje zaigranosti. Savršeno naglašava ženstvenost prozirnim materijalima te se u njenim komadima vidi nježnost, plahost i emotivnost kojima kontrira crna kao podsjetnik na različitost karaktera.

Debitantski nastup Anthony Avangarda na 24. sezoni BIPA FASHION.HR-a oduševio je muški dio publike. Inspiriran američkim vojnikom Desmondom Dossom, koji zbog priziva savjesti nije htio uzeti pušku u ruke i aktualnom temom vraćanja vojnog roka u Hrvatsku, mladi je dizajner predstavio novu razigranu kolekciju. Jednostavni krojevi upotpunjeni detaljima poput kožnih aplikacija, džepova i pamučnih konopa slali su samo jednu poruku – neopterećenost, veselje i otpor militarizmu. Kolekcija donosi nove modele jakni, parki, kardigane, majice dugih i kratkih rukava, te nezaobilazne ruksake, a paleta boja kreće se od zelene, pastelno roze i žute do neboja bijele i crne.

Dizajnerica Mirjana Klepić prikazala je novu kolekciju branda JAMOI, a glavna inspiracija joj je bila street style moda. JAMOI kolekcija za jesen/zimu naziva Street Style Sessions kreirana je kao hommage eklekticizmu mode koji se zbiva kako na ulicama, tako i na društvenim mrežama. Težnja ka ukidanju sezonalnosti utjelovljena je u čitavom nizu prirodnih materijala: kože, svile, pamuka, kašmira, vune, krzna u kojima se pronalaze i ljetne i zimske odjevne kombinacije. Vez originalnih grafika, ručno oslikavanje, minuciozno krojenje i drapiranje nude iznimno heterogen izbor koji odgovara gotovo svakom modnom senzibilitetu.

Večer je zatvorila revija modnog dvojca KLISAB, koji se prvi put u sklopu BIPA FASHION.HR-a predstavio kolekcijom Resilience. Kao i uvijek, u prvom je planu sama žena i njene potrebe, stav i samopouzdanje koje dobiva noseći KLISAB, ali i otpor neuhvatljivom tempu mode. U svojoj novoj kolekciji KLISAB donosi bezvremenske odjevne komade karakteristične za brand, reinventirane i nadopunjene neočekivanim, ali suptilnim detaljima poput nabiranja i vezivanja, ponekad skrivenog na leđima ili na rukavima. Više no ikad, poseban naglasak stavljen je na funkcionalnost i nosivost svakog pojedinačnog komada, poput dugih košulja koje će jednako dobro funkcionirati nošene ispod dva sloja odjeće ili potpuno ogoljene nošene kao haljine. Poznata opuštena, oversized silueta prikazana je u ispoliranom i ženstvenom izdanju zadržavajući ono mladenačko, ali i profinjeno u sebi. Osim same kolekcije odjeće, posebna pozornost posvećena je i liniji torbi koje su ove sezone sve kožne i ručno rađene kako bi se osigurala potpuna funkcionalnost i izdržljivost.

BIPA FASHION.HR nastavlja se večeras revijom Ivice Skoke, a u finalnom danu na rasporedu su modne revije Marine Design, Luke, Arilea, BiteMyStyle by Zoran Aragović te Ines Atelier.