Dekor

Mirisni ljiljani – bogatstvo i raskoš jesenskog stola!

Viktoria Mikulić 22. rujna 2023.

Znate li da postoji čak 90 vrsta ljiljana?

Prošla dva vikenda moj su stol ukrasili ljiljani. Iako je prvotna zamisao bila kupiti gladiole, kada sam vidjela da bunt ljiljana košta manje od 100 kuna kod ‘bakica’ na Dolcu, nisam im mogla odoljeti.

Osim što na mom radnom stolu ponosno stoji biljka Spatifilium, poznatija kao mirni ljiljan, općenito o ljiljanima nemam baš puno saznanja. Pa hajmo otkriti zajedno…

Ljiljani se razlikuju ovisno o veličini, boji, broju cvjetova i svom obliku, a danas se može pronaći čak 90 vrsta. Sadnja ljiljana se odvija u kasno ljeto ili jesen na sunčane ili polusjenovite površine, no pretežno je zahtjevna jer traži propusno tlo bogato hranjivim tvarima.

Lukovice ljiljana su dosta osjetljive jer nemaju zaštitnog omotača kao neke biljke, a sade se u dubinu koja je čak dva puta veća od njihove visine.

No ako niste zainteresirani za sadnju, već samo za kupnju ljiljana, vratimo se na moje iskustvo o istima. Kada su procvjetali, doslovno su zauzeli cijeli stol i pritom izgledali božanstveno.

Ja sam odabrala buket u bijeloj boji koji se uklapa u svaki ambijent, a ono po čemu se razlikuju od ostalih je duljina trajanja.

Dok tulipani drže svega nekoliko dana, ruže otprilike traju tjedan dana, ljiljani mogu bez problema izdržati dva tjedna jer se postepeno otvaraju.

Osim što su veoma egzotičnog izgleda, ljiljani imaju bogat, intenzivan miris tako da će vam cijeli dom mirisati na isti, ako ih kupite (savjet je uvijek imati otvoren barem jedan prozor u stanu ili kući).

Ono na što biste trebali pripaziti dok su ljiljani u vazi je njihova pelud koja vrlo lako može uprljati odjeću i lice. Svaki put kada sam im mijenjala vodu, jedan dodir bio je dovoljan da odjeću bacim na pranje.

Cvjećarnice su ih prepune, a ako želite proći povoljnije, znate gdje su centralne točke za prodaju svježeg cvijeća. Nadamo se da će i vaš stol u narednim tjednima blistati i mirisati na ljiljane.