FOTO by Instagram @miocorazon_tapasbar

Dom

Mio Corazon – najbolji tapas bar u Zagrebu

Mia Vodopija 14. svibnja 2021.

Tapas je bitan dio španjolske kulturne i društvene scene

U Španjolskoj tapas može obuhvaćati gotovo sve – od komada tune, luka i masline na ražnju na dugoj čačkalici, preko vruće chorizo kobasice poslužene u malom glinenom jelu, do gurmanskog sporo kuhanog goveđeg obraza posluženog preko pirea od batata.

Tapas se svakodnevno poslužuje u barovima i kafićima diljem Španjolske – premda svaki ima različitu interpretaciju i različite cijene.

Iako se koncept tapasa razlikuje u cijeloj zemlji, oni su toliko dio kulturne i društvene scene da španjolski narod čak koristi glagol tapear, što znači ići jesti tapas! Tapas Španjolcima daje gorivo za duga putovanja od bara do bara prije podneva, kao i navečer prije večere.

Postoji nekoliko priča o podrijetlu tapasa, koji su već dio folklora. Jedna legenda uključuje kralja Alfonsa X, koji se pobrinuo da ga kastiljske taverne, koje poslužuju vino uvijek prate uz nešto za jelo kako vino ne bi išlo ravno u glavu klijenata (i potencijalno moglo uzrokovati neurednost i neslaganja).

Druga priča tvrdi da se kralj Alfonso tijekom dugog putovanja zaustavio da se odmori u gradu Ventorillo del Chato u južnoj provinciji Cádiz i naručio čašu sherryja.

Puhao je zapuhani vjetar, pa mu je gostioničar poslužio svoju čašu sherryja prekrivenu kriškom šunke kako se sherry ne bi zaprljao pijeskom u zraku. Kralju Alfonsu očito se svidjelo, a kad je zatražio drugu čašu, zatražio je još jednu tapu (što znači ‘poklopac’) baš poput prve.

Vi tapase možete probati u Mio Corazon Tapas Baru u Radićevoj 16. Nadamo se da će vas ponuda tapasa, koktela i sangrije zadiviti kao što je zadivila i nas.