Kultura

Maestralni oproštaj Deep Purplea u Hrvatskoj!

Antonija Andabak 17. svibnja 2017.

Sinoć se u zagrebačkoj Areni legendarna grupa Deep Purple maestralnim koncertom oprostila s hrvatskom publikom

Deep Purple Arena Zagreb – Ako iz bilo kojeg razloga niste mogli prisustvovati sinoćnjem koncertnom spektaklu, bez imalo okolišanja možemo reći da ste propustili izvrstan niz izvođača, od predgrupa do dugoočekivanog hard rock legendarnog benda Deep Purple.

Deep Purple Arena Zagreb

Ljubitelji žestokih rock zvukova ispred zagrebačke Arene počeli su se okupljati u većem broju već oko 18h u dobrom raspoloženju i uz dobro staro osvježavajuće pivo.

Malo iza 19h na pozornicu izlaze Divlje Jagode, bosansko-hercegovački heavy metal/rock sastav koji se prvi put live pojavio s nekadašnjim frontmenom grupe Black Sabbath, Tony Martinom. Publika se ugodno iznenadila kada su se prolomili zvuci dobro poznate pjesme “Motori” u izvedbi Tony Martina, s oduševljenjem je pozdravila izvrsnu izvedbu kao i suradnju rock velikana s gitaristom Zeletom Lipovačom na njegovom drugom solo albumu “Internal Waves Of Love”.

U točno 20:05 uz odbrojavanje, na scenu dolazi sjajan kanadski bend Monster Truck. Uz izvrsno ozvučenje i zvukove hard rocka, bluesa i južnjačkog rocka publika je uživala u svakom taktu njihovih izvedbi “Old Train” i  “For The Sun”. Na pitanje publici jesu li spremni čuti malo rock’n’rolla, odsvirali su pjesmu “Don’t Tell Me How To Live”. Pozdravili su mnogobrojnu publiku i zahvalili svima što su ih pozvali, između ostalog i bendu Deep Purple.

Zagrebačka Arena se popunila, dvoranom su se mogle vidjeti generacije koje bend prate od samih početaka kao i one mlađe generacije, ljubitelje žešćih zvukova. Sada već dobro zagrijana publika čeka izlazak dugoiščekivane grupe Deep Purple, kojoj ovo nije prvi dolazak u Hrvatsku, ali je na žalost posljednji prema riječima organizatora.

Impresivna scenografija je namještena i na scenu izlazi legenda visokih tonova i falseta Ian Gillan u sastavu bas gitarist – Roger Glover, od samih početaka neumoran bubnjar – Ian Paice, karizmatičan gitarist Steve Morse i virtuoz na klavijaturama Don Airey.


Koncert otvaraju pjesmom “Time For Bedlam” s novog dvadesetog po redu studijskog albuma “inFinite”, te dokazuju kako su i dalje visoko na ljestvici kvalitetnog dark progresivnog zvuka. Deep Purple Arena Zagreb.

Bez pauze, pjesme se gotovo pretaču iz jedne u drugu, uz light efekte koje prate članove u njihovim solo dionicama, pa su tako u legendarnoj pjesmi “Strange Kind Of Woman” pjevač Ian Gillan i gitarist Steve Morse pokazali svoje umijeće muziciranja u hard rock jammin setu uz jazzy prizvuk, čestitavši si na izvedbi na kraju same pjesme za koju je Ian rekao da je ovo bio jazz dio koncerta, na što je publika uzvratila gromoglasnim pljeskom.
Deep Purple je pjesmom “Uncommon Man” publici približio slojevitost koju su izveli na početku pjesme solo dionicom gitarite Steve Morsea gdje je svoje zavidne i neštedeće vještine održavanja ritma pokazao bubnjar Ian Paice, a do kraja pjesme glavnu je riječ u solaži vodio mastralni klavijaturist Don Airey. Ekspanzija u izmjenjivanju solaža, doživljena je  u pjesmi “Lazy”, publika je definitivno osjetila efekt glazbenog razgovora članova benda, a Ian Gilan je zasvirao usnu harmoniku.

Deep Purple Arena Zagreb

Ian se obratio publici te im rekao kako će večeras svirati stvari s novog albuma i nešto starih pjesama, te kako za njih priprema iznenađenje kao što je i obećao. Slijedi stvar “Hell of Pain” gdje je ritam pjesmi , osim bubnjara, držala i mnogobrojna publika, a nakon što je uslijedilo 10 minutno predstavljanje klavijaturiste Don Aireya, publika je zapala u delirij shvativši da Airey u prepoznatiljiviom Deep Purple stilu svira – hrvatsku himnu!  Na repertoaru se pojavila dugo iščekivana pjesma “Pefect Stranger” koju je publika energično pratila u ritam, od partera do svih strana tribina – svi su bili na nogama a pjesma je nagrađena gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom.

U točno 22:30 maestralni trenutak kojeg su svi ljubitelji hard rock zvukova čekali!  Arenom odjekuju prvi taktovi čuvene “Smoke On the Water” svima dobro poznatih uvodnih akorda, a ubrzo potom prepunom dvoranom odjekuje refren “Smoke on the water, a fire in the sky”! Tada je Ian Gilan prepustio publici glavnu riječ, što je ista iskoristila na najbolji mogući zvučniji i glasniji način! Deep Purple Arena Zagreb.

Na trenutak je djelovalo kao da je koncert gotov jer su članovi benda publici poklanjali rekvizite za uspomenu, no na skandiranje “We want more!”, Deep Purple se vraća te svira svoje dobro poznate stvari “Hush” (prvi veliki hit grupe Deep Purple), a Steve Morse još jednom svojim muziciranjem i izvrsnom uzajamnom interakcijom s publikom diže atmosferu pjesmom “Black Night” gdje publika potpuno oduševljeno i točno pjeva tonove kojima ih je počastio karizmatičan gitarist za sam kraj koncerta. Deep Purple Arena Zagreb.

U dobrom raspoloženju Deep Purple su se doista oprostili od nas koncertom koji je trajao gotovo dva sata. Na izlasku smo upoznali rockere iz Dalmacije koji su nam oduševljeno rekli da su na njihovom prvom koncertu bili prije čak 40 godina!

Svaka čast…Deep Purple – ovo je doista bio Long Goodbye!