FOTO by Instagram @hiking.croatia / @tomislavmoze / @gorski__kotar

Putovanja

Lokvarsko jezero – idealna destinacija za one željne nove avanture

Mia Vodopija 27. rujna 2021.

Istražite dio Gorskog kotara uz ovo umjetno jezero

Ne kaže se uzalud ‘u zdravom tijelu zdrav duh’ – fizička aktivnost je ljudskim bićima prijeko potrebna. Jesen je pravo vrijeme za šetnice i otkrivanje skrivenih dijelova prirode.

Upravo zato vam danas predstavljamo Lokvarsko jezero.

Lokvarsko jezero je popularna destinacija u bilo koje godišnje doba, a uređena i sigurna staza privlači veliki broj izletnika koji rado otkrivaju ljepote ovog poznatog izletišta. Iako je nastalo djelovanjem čovjeka pedesetih godina, ovo umjetno jezero djeluje staro stoljećima.

Lokvarsko jezero privlači pozornost svojom ljepotom tijekom cijele godine. U hladnijim mjesecima posjetitelji uživaju u promjeni boja prirode, u prizorima raznih životinja ili pak uživaju u zimskoj bajci bijelog pokrivača.

Lokvarsko jezero je omiljena biciklistička i planinarska destinacija, a česti prizor su i brojni ribiči. Poželite li, možete iznajmiti i kajak ili se okušati u ribolovu.

Jezero vrvi klenom, šaranom i pastrvama, a legendarna je priča iz 1968. godine o najvećoj potočnoj pastrvi na svijetu – bila je dulja od metra, a teška oko 25 kilograma! Prije sedam godina ulovljena je i štuka od 16 kila.

Iako ne postoji prava početna točka ulaska na stazu Lokvarskog jezera, možete joj se priključiti odmah podno restorana Eva ili nakon mjesta Mrzla Vodica.

Ovisno o tome gdje se krećete stazom, odlične lokacije za pauzu su kod službenog kupališta gdje tijekom sezone postoji i ugostiteljski objekt, a odmoriti se možete i podno brane gdje postoje klupice.

Iako je Lokvarsko jezero većini zgodna lokacija za jednodnevni izlet, s obzirom na ljepotu prirode i mnoštvo sadržaja u okolici, još bolja ideja bila bi provesti vikend ili više dana u kućici za odmor. Mir, tišina, privatnost, priroda i izolacija od svega.

Svega dvadesetak minuta vožnje udaljene su Fužine, a putem možete posjetiti Kuću prirode Kotač, koja objedinjuje umjetnost i domaće proizvode, park-šumu Golubinjak, Paklena vrata, jezera Lepenica i Bajer.

Lokvarsko jezero je odlična destinacija za jednodnevni izlet, stoga priuštite si dan u prirodi i nahranite se mirom i pjevom ptica.