FOTO by lokrum.hr

Putovanja

Lokrum – otočić iznimne ljepote, netaknute prirode i zanimljivih priča

Daria Lovrić 29. srpnja 2022.

Idilično mjesto savršeno je za ljubitelje mira i bijeg od gradske vreve...

Koliko god uživali u velikim turističkim mjestima u špici sezone, u žamoru turista i uzbudljivim manifestacijama, festivalima i ribarskim večerima, ponekad nam i od takve vrste odmora treba odmor.

Iako nam je vrlo teško zamisliti da smo cijeli godišnji odmor odvojeni od buke, ljudi i popratnih atrakcija, mir je baš ono što nam treba kako bi se nakon godišnjeg odmora vratili na posao odmorni i puni elana.

Kamo za vikend? Na izlet u bajkovito mjesto bogato prirodnim atrakcijama

Pretražujući TOP destinacije duž obale Lijepe naše, za oko nam je zapeo Lokrum – otočić u blizini Dubrovnika.

Otok Lokrum 1
Otok Lokrum

Mali nenaseljeni otok, ukupne površine od 0,7 kilometara kvadratnih od kojih je čak 0,6 kilometara kvadratnih prekrivenih gustom vegetacijom idealno je mjesto za uživanje u netaknutoj prirodi i odmor uma.

Na Lokrumu imate priliku uživati u bajkovitim plažama, tirkiznom moru, suncu i mirisu borove šume. Uživati možete i u šetnji botaničkim vrtom, posjetu povijesnim ostacima ili jednostavno odmarati uz more.

Otok Lokrum 2
Otok Lokrum

Uz otok Lokrum vezane su mnoge priče i legende koje ga čine mističnijim i zanimljivim, a jedna od njih kaže da se s otoka ne uzima ništa pa čak ni list jer sve što se uzme s otoka novom će vlasniku donijeti nesreću.

Otok Lokrum 3
Otok Lokrum

Otok Lokrum je bio dom benediktinaca, a legenda kaže da su ga oni prokleli nakon što su prognani. Na Lokrumu se dogodilo ubojstvo ljubavnice Rudolfa, sina poznate austrijske carice Sisi i cara Franje Josipa I. Nadalje, 2007. godine, navodno su dva radnika u benediktinskom samostanu snimili duha.

Otok Lokrum 4
Otok Lokrum

Radi svoje vegetacije, Lokrum je zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije 1976. godine. U botaničkom vrtu možete uživati u zanimljivoj zbirci egzotičnih biljaka iz Australije, Južne Amerike, Afrike i drugih dijelova svijeta, ali i u zaštićenim te ugroženim vrstama dubrovačkog područja.

Otok Lokrum 5
Otok Lokrum

Na Lokrumu će vas očarati malo slano jezero nazvano Mrtvo more koje je nekada davno bilo špilja kojoj se pod utjecajem prirodnih pojava urušio strop. Nakon što se umorite od obilaska znamenitosti preporučujemo uživanje na jednoj od predivnih plaža i uvalica te kupanje u tirkizno plavom moru.

Nemojte se iznenaditi sretnete li pauna, magarca, kunića ili zaštićenu kornjaču čančaru – Lokrum obiluje bogatim životinjskim svijetom koji još uvijek nije ni približno istražen.

Otok Lokrum 6
Otok Lokrum

Odlučite li se na posjet ovom čarobnom otoku, na Lokrum možete stići brodićima iz starogradske luke u Dubrovniku. Brodići voze svakih pola sata, a vožnja traje desetak minuta.