Ljudi koji se svako jutro bore s ustajanjem iz kreveta su – inteligentniji!

Antonija Andabak 02. veljače 2017.

Istraživanja pokazuju da dulje spavanje ne mora biti luksuz radi kojeg biste trebali osjećati grižnju savjesti nego upravo suprotno!

Jutarnje ustajanje iz kreveta u snježna jutra nije tako romantično kao što se na prvu čini. Nekim ljudima ustajanje iz toplog kreveta doista zadaje glavobolje, osobito kada vani padnu temperature opasno ispod ništice. Izazov da produljimo alarm na još dodatnih deset minuta se uvijek čini primamljivom idejom jer nas ipak od malih nogu uče da ključ uspjeha leži u ranom ustajanju.

Nova istraživanja pokazuju (volimo ovakva istraživanja) da dulje spavanje ne mora biti luksuz radi kojeg biste trebali osjećati grižnju savjesti nego naprotiv, pokazuju da ste inteligentniji, kreativniji i sretniji!

Istraživanje pod nazivom „Zašto su noćne ptice inteligentnije“ dočarava da je kontrolirani tijek od spavanja do buđenja znak inteligencije. Produljivanje alarma na mobitelu za pet ili deset minuta je relativno nova inovacija i nešto što evolucija nije pripremila za nas.  Ipak, ako smo u mogućnosti produljiti vrijeme spavanja i prilagoditi se takvom novom načinu življenja i spavanja, znači veću inteligenciju.

Ignoriranje pravila ustajanja na prvi zvuk alarma, tj. slušanje svog tijela i onoga što mu doista treba znači da imate tendenciju pratiti svoje ambicije i samostalno rješavati svoje probleme. Samim time, takav pristup spavanju vodi ka većoj kreativnosti i općenitoj životnoj neovisnosti.

Znanstvena su izvješća temeljena na sličnom istraživanju Sveučilišta Southampton, koji su promatrali socioekonomsku situaciju 1,229 osoba u korelaciji s njihovim partnerima. Tako su osobe koje su zaspale nakon 23h i budile se nakon 8h, zaradile više novaca i uživale u sretnijem stilu života.

Unatoč činjenici da vaš kreativni, inteligentni um može cvjetati tijekom dužih spavanja, imajte na umu da previše sna nije preporučljivo. Odraslim osobama je sedam do devet sati sna po danu sasvim dovoljno za održavanje zdravog životnog stila.

Spavalice, slobodno možete odahnuti jer vas nakon ovog članka, nitko neće smatrati lijenima ili nediscipliniranima što uživate u dužem spavanju.

Izvor: elledecor.com