Iće & piće

Ljubitelji crnog vina – odlične vijesti!

Engineer 28. kolovoza 2019.

Novo istraživanje natjerat će nas na jednu čašu crnog vina dnevno

Postoji li bolji osjećaj nego kada spojimo ugodno i korisno? Iako svi znamo da je čašica crnog vina dnevno zdrava, pronašli smo vijest koja dokazuje i više od toga.

Novo istraživanje sveučilišta u Buffalu otkrilo je da resveratrol, biljni spoj koji se nalazi u crvenom vinu, ima otpornost na stres jer blokira kortikosteron, enzim koji se odnosi na kontrolu stresa u mozgu.

Mi ćemo čitavo istraživanje svesti na laičko objašnjenje – pijte crno vino i recite zbogom stresu!

Resveratrol je polifenol porijeklom iz biljaka. Povezuje se s pojavom tzv. „francuskog paradoksa.“ – pojavu da se kod Francuza bilježi manja stopa smrtnosti i obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja.

Jedno od objašnjenja ovog paradoksa je umjerena konzumacija crnog vina bogatog antioksidansima poput resveratrola.

Jako se veselimo što smo naišli na ovo istraživanje jer sada znamo da kada odemo na neku zabavu gdje se pije crno vino, ujedno idemo i na preventivno liječenje od stresa.

Pretpostavljamo da je jedna čaša sasvim dovoljna, i da vam veća konzumacija crnog vina neće ubrzati proces rješavanja stresa, već će vam ostaviti mamurluk kojeg ćete mrziti.

Zaboravite na antidepresive i razne tablete koje vam uništavaju zdravlje, okrenite se prirodi i crnom vinu. Crno vino već tisućama godina slovi kao lijek i nema razloga okretati se kemiji.

Čaša vina dnevno sasvim je dovoljna i primamljiva alternativa!