FOTO by Instagram @tammy_1509 @hikebikebeer46

Putovanja

Ljubavna cestica – šetnica inspirirana ljubavnim pričama

admin 26. siječnja 2022.

Za sve ljubitelje dugih romantičnih šetnji...

Ljubavna cestica svoje poklonike ne stječe samo simboličnim nazivom već i svojom ljepotom.

To je poučna – rekreativna staza koja povezuje grad Crikvenicu prema neposrednom zaleđu – zelenom Vinodolu, na kojoj se nalaze mnogi kulturni i povijesni spomenici.

Ljubavna cestica sjedinjuje nekoliko sadržaja – pješačenje kroz borovu šumu i područje aromatičnog mediteranskog bilja, upoznavanje s kasnoromaničkom gradinom Badanj, pogled na Vinodolsku dolinu, Kvarner i Velebitski kanal. 

Na stazi se nalazi nekoliko panoa s opisom povijesti grada i spomenicima kulture, florom i faunom. Tako se na području Ljubavne ceste nalazi gradina Badanj, najstariji primjer srednjovjekovne gradnje utvrde na tom području. U blizini se nalaze ruševine crkve Sv. Duha iz 12. stoljeća.

Iznad gornje trase Ljubavne cestice nalazi se vrelo “Pod veli kamik“, izvor vode koji je presušio nakon potresa 1916. godine.

Ako ste ljubitelj dugih romantičnih šetnji onda će vas ovaj izlet oduševiti.

Najljepša šetnica na crikveničkome području, kako je mnogi opisuju, nastala je još ranih tridesetih godina 20. stoljeća, a zbog mnogih zaljubljenih pogleda koje tamo možete sresti, dobila je naziv Ljubavna cestica.

Na 8 km dugoj šetnici čeka vas prekrasna simbioza prirode i kulturno-povijesne baštine.

Oaza je to u kojoj ćete probuditi svoja osjetila, bilo da zaljubljeno gledate u voljenu osobu držeći je za ruku, osluškujete pjesmu vjetra ili pak uživate u mirisu mediteranskog bilja.

Vrijeme je da odvojite jedan vikend i isplanirate najromantičniju šetnjicu s voljenom osobom.