Ljubav & veze

Lista najgorih stvari koje može napraviti gost u kući!

Antonija Andabak 21. studenoga 2021.

Nastavi niz...

Blagdansko vrijeme sa sobom donosi toliko toga: koktele, dekadentne deserte, otvaranje poklona u ružnim džemperima i naravno, goste. Iako volimo svoje prijatelje i obitelj, postoji nekoliko stvari koje nas podsjećaju zašto obično igramo ulogu domaćina samo jednom – dva put godišnje.

Izdvojili smo neke od najgorih ponašanja gostiju. Bez obzira na to koristite li ovaj popis da suptilno podsjetite svoje voljene o poželjnom ponašaju ove sezone ili ga jednostavno želite malo proučiti kako biste saznali jeste li sami u svojim “mušicama”, ali jedno znamo. Sigurno ćete se na neki način poistovjetiti s ovim nepoželjnim navikama i to bez obzira jeste li gost ili domaćin!

1. Razbijanje dragocjenih stvari

Kada sami razbijete neku od omiljenih šalica znate kako to utječe razočaravajuće na vas, ali kada je netko drugi razbije? To je tek tragedija, bez obzira na to što naravno, nije bilo namjerno. Doduše, u ovom slučaju ono što doista smeta jest nekontrolirano ponašanje gosta koji najčešće uslijed koje čašice više, razbije vašu omiljenu vazu ili čašu, a nije toga niti svjesna.

2. Previše su bučni

Puštanje glasne glazbe dok vas nema kod kuće može smetati susjedima u stanu, što je posebno neugodno kada vas susjedi upozoravaju zbog gosta koji iskorištava situaciju. Osim glazbe, tu je i buka u kuhinji u gluho doba noći kada se pripremaju poslijeponoćni snackovi što može ometati osobe s laganim snom.

3. Produžuju boravak više no što je dogovoreno

Tretiranje doma ljubaznog domaćina kao besplatnog, neograničenog boravka na Airbnb-u je na drugoj razini nepristojnosti. Osim ako domaćin nije pristao na produženi boravak od onog što je prvobitno dogovoreno, poželjno je ispoštovati vrijeme odlaska. Bolje je pogriješiti i otići malo prerano nego bez ikakvog dogovora i najave ostati duže.

4. Dođu nenajavljeno

Trebamo li elaborirati ovu odluku gostiju? Iako mnogi gosti smatraju kako će iznenadan dolazak izazvati oduševljenje domaćina, definitivno je stresno ugostiti osobu bez kupljenih namirnica i uređenja prostorije u kojoj će boraviti. Svi se mi želimo pokazati u najboljem svjetlu kada nam gosti dolaze stoga se i javlja stres koji bio eliminiran da su gosti svoj dolazak najavili na vrijeme.

5. Uzurpatori kupaonice – jedine kupaonice

Bilo da zauzmu jedinu kupaonicom tijekom dugog, dugog tuširanja ili ostavljaju svoj ručnik na podu, a pastu za zube otvorenu, ovo smatramo jednim od najiritantnijih navika neurednih gostiju.

6. Ostavljanje nereda iza sebe

Ovo osobito ide onim gostima kojima dozvolite da primjerice koriste vikendicu nekoliko dana pa iza sebe ostave neoprano suđe, nepospremljen krevet i kantu punu smeća. Neki idu toliko daleko da ostave pepeljare pune opušaka od cigareta, a poneki se zaigraju pa cigaretama progore stolnjake ili drugi tapecirani namještaj.

7. Pasivno-agresivno čišćenje

S druge strane spektra dolazi fenomen koji se naziva gost s problemom pasivno-agresivnog čišćenja. To je kada, recimo, gost nametljivo preuzima ulogu domaćina te čisti i posprema kada se to od njega ne očekuje. Dodatni bodovi idu primjedba poput: “Vidite koliko je tu prašine na policama?”

8. “Njuškanje po kući”

Otvaranje ladica, ormara, ormarića u kupaoni, ulazak u prostorije bez pitanja, pregledavanje pošte…otprilike su stvari koje mogu biti vrlo iritantne, osobito kada po ladicima i ormarima imate stvari koje ne želite nikome pokazivati.