FOTO by The Marble Kitchen / Instagram @einfachbacken

Dom

Limoncello tiramisu – tradicionalni talijanski desert oplemenjen omiljenim ljetnim likerom

Daria Lovrić 26. svibnja 2023.

Donosimo recept koji morate probati!

Dolazak toplih i sunčanih vikenda znači samo jedno – organiziranje vrtnih partyja! Vjerujemo da ćete u idućim mjesecima prisustvovati ili organizirati barem jedan. Kako bi vaši gosti uživali važno je pobrinuti se za dobru atmosferu, hranu, piće i dekoracije.

Kada govorimo o alkoholnim pićima i slasticama, u vrijeme visokih temperatura pribjegavamo voćnim okusima koji će nas osvježiti i rashladiti, a mi imamo recept koji morate isprobati.

Naime, limoncello je ukusan i atraktivan talijanski liker, a radi svog osvježavajućeg okusa i divne arome limuna postao je jako popularan, posebice u ljetnim mjesecima. U nastavku vam donosimo recept za tiramisu s limoncellom od kojeg će vaši okusni pupoljci zaplesati.

Sastojci:

Sirup od limoncella:

  • 240 ml likera limoncello
    240 ml vode
    100 g šećera
    180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
  • 40 piškota

Krema:

  • 450 g mascarponea
  • 350 g vrhnja za šlag
  • 140 g džema od limuna
  • 50 g šećera u prahu

Priprema limoncello tiramisua:

Za početak u lončiću zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok i na umjerenoj temperaturi miješajte smjesu dok se šećer ne otopi. Kada ste dobili tekuću smjesu, stavite sirup sa strane i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Mikserom istucite vrhnje u šlag i u njega umiješajte šećer u prahu. U posebnoj zdjeli izmiksajte mascarpone i džem od limuna te sjedinite smjese.

Piškote umačite u sirup od limoncella i složite ih u posudu u kojoj planirate servirati kolač. Piškote posložite jednu do druge u red tako da u potpunosti prekrijete dno posude.

Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od mascarponea, šlaga i limuna, te preko smjese ponovo poredajte piškote umočene u sirup i cijeli kolač završite još jednim slojem kreme.

Kolač ukrasite limunovom koricom ili komadićima limuna, ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći i poslužite ohlađenog.

Ovaj jednostavan tiramisu s okusom limuna savršen je i osvježavajuć desert koji će vaši gosti obožavati!