FOTO by Instagram @dongiovanniaustralia / @limonce.uk

Dom

Limoncello – omiljeni ljetni liker od limuna možete piti samostalno, ali i dodavati u koktele

Daria Lovrić 13. svibnja 2022.

Isprobajte recept za najpopularnije talijansko alkoholno piće

Dolaskom toplog vremena javljaju se veća želja i potreba za izlaskom iz kuće i druženjem s nama dragim osobama. Sve smo češće pozvani na partije na otvorenom i roštilje u dvorištima. Vjerujemo da ste u proteklom periodu bili pozvani barem na jedan tulum ili ste i sami bili organizatori.

Pored dobre klope i vrhunske ekipe, neizostavna su i ljetna alkoholna pića. U vrijeme visokih temperatura pribjegavamo voćnim okusima koji će nas osvježiti i rashladiti.

Limoncello je ukusan i atraktivan talijanski liker s područja Amalfija, Sorenta i Caprija. Radi svog osvježavajućeg okusa i divne arome limuna postao je jako popularan i pije se svuda u svijetu.

Najboljeg je okusa kad je izrazito hladan, a i kažu da je izvrstan za probavu ako ga pijete ledenog nakon obilnog obroka – kao da nam je trebao još jedan razlog da ga češće konzumiramo!

Ako se slučajno zateknete u Italiji, vjerujemo da ćete u svakom izlogu s talijanskim specijalitetima ugledati barem jednu vrstu limoncella, iako mu cijena nije nimalo pristupačna.

Limoncello možete dodavati kao glavni sastojak i u druga pića i koktele. Neki od omiljenih ljetnih napitaka su spoj Limoncella i tonika te Limoncello spritz – kombinacija limoncella, limuna, pjenušavog bijelog vina i mineralne vode.

Za izradu domaćeg limoncella potrebno je malo truda i nekoliko dana. Kako bi na vrijeme imali spreman svoj liker u nastavku donosimo recept:

Sastojci za 3 litre likera:

  • 1l vodke
  • 10 neprskanih limuna
  • 3,5 dl vode
  • 300 g šećera

Priprema:

Ogulite limunovu koricu pazeći da sadrži što manje bijelog dijela kako vam liker ne bi bio gorak. Limunovu koricu stavite u staklenu bocu ili posudu, „utopite“ u votki, dobro zatvorite i ostavite da „odmori“ minimalno tjedan dana. Mi preporučujemo period od 2 – 3 tjedna. Povremeno ga lagano promućkajte.

Kad prođe taj period, pripremite šećerni sirup tako da skuhate vodu sa šećerom. Kad se šećer otopi maknite s vatre i pustite nek se skroz ohladi.

Nakon što ste ohladili šećer, procijedite votku (koja je poprimila žutu boju) te u nju umiješajte ohlađeni šećerni sirup. Povremeno kušajte dodajući sirup i prilagodite okus, kako vam sirup ne bi bio presladak.

Nakon što ste dobili željeni okus dobro zatvorite boce i vaš je liker spreman za ljetna druženja!