Zabava

Liječnici objasnili zašto hladan tuš nije dobra opcija za rashlađivanje tijela ljeti

Krešimir Šustić 12. kolovoza 2020.

Jedan od najdražih načina rashlađivanja ipak nije dobar za naše tijelo

Posljednjih nekoliko dana zadesile su nas tipične ljetne, visoke temperature, protiv kojih se uistinu teško boriti, no svatko od nas nalazi neki svoj način kako bi si olakšali živote.

Mnogi od nas posežu za ventilatorima, klimama, ali i za hladnim tuširanje, za kojeg brojni liječnici tvrde da nije dobro, koliko god nam se to činilo ispravnim i ugodnim rješenjem.

Vjeruje se da je hladno tuširanje tijekom vrućeg vremena zapravo kontraproduktivno jer kad je naše tijelo podvrgnuto ekstremnoj hladnoći, ono pokušava regulirati temperaturu naše jezgre.

Jedan od načina da se to postigne je kontrola protoka krvi u kožu, koja kada se smanji, zadržava toplinu u tijelu, što znači da iako se u početku hladan tuš može pružiti osjećati osvježenja, zapravo će nakon nekoliko minuta ugrijati naše tijelo.

Doktori tkođer napominju kako nikada ne bi trebali stavljati zamrznute kockice leda jer iako nam se to ne čini tako, mogle bi nam zadati opasne i bolne opekline.

Odlična ideja koju podržavaju je i stavljanje plahti u zamrzivač, koje dokazano mogu ublažiti osjećaj vrućine na skroz prirodan i bezopasan način.

Također, prihvatljiv trik je i stavljanje zdjelice s ohlađenom vodom pred ventilator kako bi se hladni tok zraka cirkulirao po sobi i tako nam olakšao spavanje bez cjelonoćnog okretanja.