FOTO by Instagram @d.e.e.a.alexandra / @tonyhouston017

Zabava

Lavanda – otkrijte čari najljepše biljke vašeg vrta

Mia Vodopija 28. srpnja 2023.

Nezahtjevna, a omiljena biljka...

Francuska je poznata po mnogo stvari – po vinu, sirevima, čokoladi, poljupcu, ali i prekrasnim poljima najljekovitije biljke. Lavanda je svojim svojstvima oduvijek pomagala ljudima, zato ju i volimo.

Njezin lijepi ljubičasti izgled, miris koji ublažava nervozu, te milijarda načina na koje je možemo iskoristiti, samo su neke od naših najdražih stvari kod ove mediteranske ljekovite krasotice.

Lavanda se može koristiti u kozmetici, u čajevima, aromaterapiji i kuhinji. To je zbilja jedna od najsvestranijih biljaka na ovom svijetu.

Maska za lice s lavandom

Maske za lice na bazi prirodnih sastojaka su idealno rješenje za prirodnu njegu kože, a maska s lavandom je nešto posebno.  Ova maska savršena je za suhu i dehidriranu kožu. Pomiješajte žličicu maslinovog ulja, dvije, tri kapi eteričnog ulja lavande i jednu žličicu vrhnja. Ostavite da stoji na licu oko 10 minuta, pa isperite. Za veoma suhu kožu, možete ovaj tretman ponavljati dva puta tjedno.

Čajevi

Čaj i pripravci od lavande pomažu kod grčeva, nadutosti, melankolije, anksioznosti, lupanja srca, bolesti kože, nesanice, glavobolje, migrene i jake uzbuđenosti.

Aromaterapija

U aromaterapiji lavanda se koristi za kupke, masažu, inhalacije, komprese te ljekovito djeluje kod artritisa, bolova u mišićima, kandide, za jačanje imunološkog sistema… Petominutno udisanje mirisa esencijalnog ulja ove ljekovite biljke smanjuje nivo hormona stresa. Udisanje mirisa lavandinog ulja pospješuje i oslobađanje organizma od slobodnih radikala za koje se smatra da ubrzavaju proces starenja.

Kuhinja

Kao začin, od lavande se koriste nježni listići koji se beru prije cvatnje. Listići lavande se suše, a mogu se koristiti i svježi. Svježi nasjeckani listovi koriste se u jelima od riba, jelima kuhanim u loncu, u različitim umacima i u jelima od mesa (ovčetina). Listiće lavande možemo staviti u ocat i tako dobiti aromatizirani ocat koje se upotrebljava kao začin i lijek iznutra i izvana.

Lavanda nekima može biti previše intenzivna, pa ju radije vole vidjeti kao boju kose ili na noktima, ali također i na odjeći. Nismo uzalud svi ludi za nježni pastelnim bojama lavande svako proljeće.

Nosili njezinu boju ili ne, lavanda je zbilja posebna i čudotvorna, s čime ćemo se svi složiti.