FOTO by Instagram @ / @

Putovanja

Laponija – snježno kraljevstvo čiji je stanovnik i sam Djed Božićnjak

Krešimir Šustić 03. prosinca 2020.

Spavanje pod polarnom svjetlošću zvuči uistinu primamljivo

Blagdanski ugođaj totalno je preplavio naša srca i domove prošle nedjelje kada smo s velikom radošću upalili prve svijeće na našim adventskim vjenčićima.

Kao šlag na tortu, jučer nam je pao prvi snijeg koji je bijelim pokrivačem naš krajolik učinio bajkovitim te nas izmamio na ulice kako bismo uživali u pravim zimskim radostima.

Potaknuti time, bacili smo se u potragu za zemljom u kojoj prevladava snježno vrijeme i mislima otputovali skroz do regije između Finske i Švedske, poznatije pod nazivom Laponija.

Površinom se nalazi iznad arktičkog kruga, zapadni dijelovi obuhvaćaju fjordove, ledenjake i planine, a prema istoku se pružaju ravnice, pašnjaci i jezera.

Posebna je po tome što se smatra domom zaštitnika najljepšeg blagdana po kojem je i zabavni park Selo Djeda Božićnjaka, koji možemo tamo pronaći, dobio ime.

Šume, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, specifični bajkoviti pejzaži privlače sve više turista na ovo veličanstveno područje.

Tome pridonose i mnoga jezera te polarna svjetlost, romantičan i mističan fenomen unutar arktičkog kruga koji je na travel listama brojnih putoholičara.

Ono što je nas posebno zaintrigiralo su kolibe koje se mogu unajmiti za noćenje, kao i stakleni iglui i kućice uz čiji pogled buđenje iz kreveta dobiva totalno novu dimenziju.

Iako ove zime nećemo imati prilike uživati u prirodnim snježnim ljepotama Laponije, nadamo se kako ćemo iduće godine nadoknaditi i zaputiti se u nove avanture.