FOTO by Instagram @labelconcierge / @xmascountdownnn

Putovanja

Laponija – snježni dom Djeda Mraza i Aurore Borealis

Mia Vodopija 09. prosinca 2021.

Mi bismo zbilja rado upoznale Djedicu, a vi?

Uživanje u adventskim manifestacijama diljem Lijepe naše je prekrasno. Sva ta nasmijana lica, fritule, kuhana vina i razne stvarčice koje možete kupiti.

Iako se ne možemo zasititi naših ljepota, volimo ponekad istraživati i one iz drugih zemalja. Danas smo rado istražile regiju Laponiju, odnosno grad Rovaniemi.

Jedna od posebitosti Arktika je izlet motornim saonicama u srce laponske prirode! Taj zaista posebni safari (10-20 km) vodit će vas po putevima zamrznutih rijeka, zasniježenih šuma, dolina i brda, s kojih će vam se otvarati prekrasni vidici. Možete se voziti do linije sjevernog polarnog kruga gdje je uređeno čuveno selo Djeda Mraza, zabavni park udaljen 8 kilometara od Rovaniemia.

Najveća atrakcija u selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho. Ako se odlučite na izlet u Rovaniemiu, moći ćete posjetiti Djeda Mraza u njegovom uredu, s njim pročavrljati i povjeriti mu svoje želje. Zaustavit ćete se u poštanskom uredu u kojem su pohranjena pisma sa željama iz cijelog svijeta.

Premda je ambijent bajkovit, pošta nije samo kulisa, stvarna je i funkcionalna. Na sva pristigla pisma se zaista odgovara još od 1992. godine. Ako želite napisati pismo Djedu Mrazu, adresa je Santa Claus Main Post Office, Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland.

Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i radi i Baka Mraz. Unutar parka Djeda Mraza možete posjetiti Školu vilenjaka, otkriti tajanstveni Bubanj želja, uživati u vožnji sanjkama, posjetiti očaravajuće kraljevstvo Ledene princeze i uživati u ostalim sadržajima.

Večeri su zbilja magične jer možete promatrati jednu od najljepših nebeskih pojava koju nazivamo “sjeverna zora” ili Aurora Borealis.

Za one koji su željni avanture, tu je „arktička avantura“ na farmi haskija i vožnjom saonicama koje vuku haskiji. Saonice vuče od 4 do 5 haskija koji će vam ponuditi istinski uzbudljivu perspektivu za otkrivanje idiličnog krajolika. također možete posjetiti farmu sobova, gdje će vam predstaviti njihov način života te vas naučiti ponešto o uzgoju ovih prekrasnih životinja.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali za ovu udaljenu, ali prekrasnu regiju i da biste rado šapnuli svoje želje Djedu Mrazu!