FOTO by Instagram @greecemylove__ @yassasdingrecia

Putovanja

Laguna Giola – jedan od najljepših prirodnih bazena na svijetu

admin 07. srpnja 2022.

Poznata i kao "Afroditina suza" ovo mjesto u Grčkoj pravi je turistički mamac

Laguna Giola poznata kao “Afroditina suza” na Tasosu jedan je od najljepših prirodnih bazena na svijetu. Odvojena od mora uskim pojasom stijena, izgleda kao bazen kristalno čiste vode, urezan u koraljni greben koji se uzdiže iznad njega.

Prema grčkoj mitologiji, Zeus je stvorio Giolu kao lagunu u kojoj će se kupati njegova žena Afrodita. Ovaj prekrasan prirodni kameni bazen na južnoj obali Thassosa jedna je od popularnijih lokacija, a razlog tome je iskustvo plivanja u njemu te očaravajući kontrast vode s divljim i stjenovitim krajolikom koji ga okružuje.

Unutar bazena nalazi se voda toplija od morske i upravo je to razlog stalnog mijenjanja nijansi od plave do zelene. Turisti dolaze samo kako bi se slikali, a oni koji se odluče zadržati mogu uživati u pogledu na nenaseljeni otok Astiriotiko koji se nalazi nasuprot ove prirodne lagune.

Uklesan na jugoistočnoj obali Tasosa, nekoliko kilometara od sela Astris, Giola je dugačka oko 20 metara, a široka preko 15 metara. Okružuju ga “kamene terase” koje se uzdižu i do osam metara u visinu, stvarajući sjajne platforme s kojih posjetitelji mogu skakati i roniti u kristalno čisto more.

Ako odlučite posjetiti Giοlu i tamo provesti dan imajte na umu da ćete svoje ručnike “parkirati” na stijenama i da u Gioli nema pijeska, hlada, ležaljki ili suncobrana, pa svakako spakirajte šešir, kremu za sunčanje i vodu.

Nadamo se da smo vam dali prijedlog za razmišljanje, a uostalom nije ni daleko.