Zabava

Kuhanje živih jastoga postaje ilegalno!

admin 25. studenoga 2021.

Istraživanja dokazala da jastozi ipak osjete bol

Istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) pokazalo je da postoje jaki znanstveni dokazi da hobotnice, rakovi i jastozi mogu osjećati bol. To znači da će uskoro doći do zakonskih izmjena kako bi se osiguralo da da oni postanu priznati kao živa bića prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva u nadolazećem Zakonu o dobrobiti životinja.

Uskoro bi te životinje mogle dobiti pravnu zaštitu od postupaka koji im nanose štetu, kao što je kuhanje jastoga dok su još živi. Unatoč tome što životinje imaju složen središnji živčani sustav, što je jedna od glavnih značajki osjećaja, ta stvorenja prije nisu bila priznata kao bića koja osjećaju.

Pregledom je obuhvaćeno više od 300 postojećih znanstvenih studija koje ocjenjuju dokaze o osjećaju glavonožaca (npr. hobotnice, lignje i sipe) i dekapoda (npr. rakova, jastoga i rakova).

U izvješću LSE-a su također prijedlozi za uvođenje mjera za zaštitu ovih životinja, uključujući i davanje elektrošokova jastozima prije kuhanja. Električno omamljivanje s odgovarajućim parametrima za vrstu može izazvati stanje nalik napadima.

U izvješću se navodi: “Preporučujemo da se sljedeće metode zabrane u svim slučajevima u kojima je dostupna humanija metoda. U istraživanja je čak i navedeno nekoliko humanih metoda, od učinkovitog trenutnog elektrošoka pa do drugih.”

Britanski ministar za zaštitu životinja, lord Goldsmith, izjavio je: “Znanost je sada jasna da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je jedino ispravno da su obuhvaćeni ovim humanim zakonom”.”

Dr Jonathan Birch, izvanredni profesor na LSE-ovom Centru za filozofiju prirodnih i društvenih znanosti, rekao je: “Nakon pregleda preko 300 znanstvenih studija, zaključili smo da glavonošce i desetonošce rakove treba smatrati osjećajnim, te ih stoga treba uključiti u opseg zakon o dobrobiti životinja”.

Bravo!