FOTO by Instagram @davorstrenjaphotography / @photo__zoza

Putovanja

Kudin most jedno je od najmagičnijih mjesta za proljetni izlet!

Daria Lovrić 17. ožujka 2023.

Romantična atrakcija podno Velebita krije ljubavnu priču!

Stiže nam toplije vrijeme i sve češće imamo želju provoditi vrijeme u prirodi, na svježem zraku, okupani zrakama sunca. Preko tjedna uživamo na terasama omiljenih kafića i u šetnji parkovima, dok maštamo i dogovaramo vikend izlete.

Istražujući skrivene oaze i nerazvikane lokacije diljem Lijepe naše koje oduzimaju dah, pronašli smo predivno mjesto koje skriva najromantičniju priču o ljubavi podno Velebita.

Kudin most – božanstven spoj smaragdnog krajolika i tirkizne rijeke

Želite li se odmoriti od svega i pobjeći u ljepše krajeve u kojima priroda vodi glavnu riječ, morate posjetiti Hudin most na rijeci Krupi.

Sa samo sedam kilometara toka, rijeka Krupa skriva mnoštvo raznolikosti i neke od najljepših prizora koje ćete ikada vidjeti. Kudin most je jedna od njih, a nalazi se nedaleko od Obrovca, u neposrednoj blizini maloga mjesta Golubić.

Kudin most sagrađen je u suhozidu, a njegovi lukovi napravljeni su od dvanaest sedrenih blokova i svi su do danas sačuvani. Most je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i zaštićeni je spomenik kulture.

Priča o najljepšoj ljubavnoj priči

Legenda kaže da se početkom 19. stoljeća podno južnih padina Velebita mladi Kude zaljubio i sagradio spomenuti most, kako bi u pratnji svatova prešao na drugu stranu i zaprosio svoju dragu Miliju.

Vjerujemo da je Milija bila oduševljena gestom, za koju je trebalo čak dva mjeseca jer je riječ o gradnji mosta dugog 109 metara.

Posjet Kudinom mostu

Ako je i vas zainteresirala priča o Kudinom mostu i očarale predivne fotografije, isplanirajte vikend izlet i uživajte u predivnom prirodnom okruženju. Dolaskom na Kudim most upoznat ćete najljepši dio rijeke Krupe, raskošne slapove i stvoriti predivne uspomene za cijeli život.

Ne zaboravite ovjekovječiti najljepše trenutke sa svojim pametnim telefonom ili fotoaparatom jer se ovakva magična kulisa ne viđa često.