FOTO by Instagram @worldwidetraveler80 @vhs_travel_lovers

Putovanja

“Kriva šuma” – senzacija koja će vas transportirati u čudesni svijet

admin 24. ožujka 2023.

Turistička atrakcija za sve ljubitelje prirodnih čarolija

U blizini gradića Gryfino u Zapadnom Pomorju u Poljskoj, nalazi se neobična šuma u kojoj je svako stablo savijeno u svom podnožju. 

Nazvana “Kriva šuma” specifična je po tome jer borovi rastu iz podnožja s oštrim zavojem od 90 stupnjeva, a zatim krivudaju natrag i rastu ravno prema gore. Bez obzira na krivulje, stabla su uglavnom zdrava i narastu do 20 metara.

Iako postoje tvrdnje da šuma ima 400 stabala upravitelji šumarije Gryfino potvrdio je da se na dva hektara zemlje prostire manje od 100 stabala krivog bora.

Navodno su posađena između 1930. i 1945. godine, bila su stara od 7 do 10 godina kada su posađena, a gotovo sva su okrenuta prema sjeveru.

Stabla u obliku slova J privukla su mnoge znatiželjne posjetitelje i pojavilo se nekoliko teorija koje dokazuju zašto su borovi krivudavog oblika. 

Općenito se vjeruje da je korišten neki oblik ljudskog alata ili tehnike kako bi stabla rasla ili se savijala na ovaj način, ali metoda nikada nije utvrđena i do danas ostaje misterij.

Nagađalo se da su stabla možda deformirana kako bi se stvorilo prirodno zakrivljeno drvo za korištenje u namještaju ili gradnji brodova.

Drugi sugeriraju da su jake snježne oluje, gravitacijska sila, genetska mutacija, izvanzemaljci i druge znanstveno fantastične stvari mogle promijeniti oblik drveća.

Kako je Gryfino uglavnom bio napušten u ranoj fazi Drugog svjetskog rata do 1970-ih, domoroci koji su prije rata živjeli u blizini šume vjerojatno su imali odgovor na ovaj misterij koji stoji iza “Krive šume“, ali kojeg nikad nećemo sa sigurnošću znati.