FOTO by Instagram @z_potrzeby_piekna / @tanitthorne / @healthylifestyle_domi_

Dekor

Kraljice balkona – 5 nezahtjevnih krasotica koje uspijevaju baš svima

Daria Lovrić 18. svibnja 2022.

Koje je cvijeće vaš favorit za uređenje mirisne oaze?

Balkoni i terase mogu biti kutak za opuštanje, ali i mala mirisna oaza u kojoj ćemo svaki dan biti u bliskom doticaju s prirodom. Koliko god nam je dan bio ispunjen obavezama, mi obožavamo jutro započeti kavom na terasi okupanoj mirisnim cvijećem.

Svakim danom temperature sve više rastu i u srcu ljeta, jedini trenutak za predah od vrućina dobivamo u rano jutro i navečer. Mir, svježi zrak i vruća kava u kombinaciji s božanstvenim mirisima šarenih latica daju nam energiju za svakodnevne obaveze.

Iako obožavamo balkonsko cvijeće vrlo često nemamo previše vremena niti volje ulagati u brigu o istome. Istražili smo koje balkonske krasotice malo traže, a puno daju.

Pelargonija

Predivna pelargonija je poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriziraju je tamnozeleni listovi koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargoniju možete pronaći u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj boji.

Kako bi rasla i razvijala se potrebno joj je sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca. Kako bi lijepo rasla i cvjetala obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova. Pelargonije treba redovito zalijevati, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dvaju zalijevanja.

Petunija

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta cvijeća za uređenje balkona. Ova cvjetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta – bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

U njezinim cvjetovima možete uživati od lipnja do rujna, voli polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. U drugoj polovici ljeta, biljku možete porezati na visinu od 20 centimetara, prehraniti i ponovno će cvasti do jeseni.

Kadifa

Kadifa je prekrasna cvjetnica koju mnogi obožavaju zbog njezine nezahtjevnosti. Ovaj ljupki cvijet je podrijetlom iz Srednje Amerike, prepoznatljiv po žutim i narančastim cvjetovima.

Može narasti od 20 do čak 70 centimetara u visinu, a najviše joj odgovaraju sunčana do polusjenovita mjesta, tako da će uspjeti i na najsunčanijim balkonima. Ne treba je često ni prekomjerno zalijevati, a s obzirom na to da cvate čak do zimskih mjeseci redovito uklanjajte osušene cvjetove kako bi što duže uživali u njezinoj ljepoti.

Maćuhica

Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu u parkovima i vrtovima. Prepoznatljiva je po svom karakterističnom izgledu cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta.

Ova krasotica može biti u svim bojama, od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih, postoje i sorte s cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja. Razlog zbog kojeg maćuhice obožavamo je taj što će se uspješno održati na svakom tlu i temperaturi.