FOTO by Instagram @emi_renata / @mintishop

Zabava

Koliko često biste trebali čistiti četku za kosu?

Mia Vodopija 23. prosinca 2021.

Kada ste četku zadnji puta očistili, budite iskreni…

Božićno doba je vrijeme kada se kuće i stanovi temeljito čiste, kada provodimo dosta vremena čisteći pećnice i hladnjake, odnosno sve ono što nam se inače baš i ne da.

Zašto na popis stvari koje trebamo očistiti ne bismo stavili i četke za kosu? Da, dobro ste pročitali. Činjenica jest da svi volimo imati lijepu kosu i da volimo kupovati šampone, regeneratore, maske, ulja, ampule za kosu i ostale stvarčice. Zašto ne bismo pažnju posvetili i četkama i češljevima?

Frizeri preporučuju čišćenje četki i češljeva nekoliko puta mjesečno zato što se prljavština s kose i višak proizvoda može nakupiti na njima i postati savršeno mjesto za stvaranje bakterija.

To može uzrokovati iritaciju vlasišta, određene vrste peruti, a može čak i začepiti folikule vlasi. Sve to moglo bi postati još gore ako upotrebljavate puno proizvoda na bazi ulja. Stoga pripazite na proizvode koje koristite i svakodnevno odvojite vrijeme za uklanjanje kose s četke ili češlja kad završite s oblikovanjem kose.

Za sam proces čišćenja ne morate nabaviti neko posebno sredstvo, već možete koristiti svoj šampon za kosu. Najbolja opcija su clarifying šamponi jer temeljito čiste masne ostatke i nakupine proizvoda bolje nego obični šamponi za svakodnevnu uporabu.

Postupak čišćenja četke je sljedeći – detaljno uklonite dlake iz četke. Namočite vaše četke i izlijte malo šampona na njih. Umasirajte ga prstima, starom četkicom za zube ili pak štapićem za uši (ako ima puno čekinja).

Istu stvar napravite i s drvenom četkom – samo namočite četku, ali je nemojte cijelu uranjati u lavore i posude s vodom. Na kraju detaljno isperite i osušite tapkanjem. Ostavite četku da se potpuno osuši prije sljedeće upotrebe.

U slučaju da dođete do točke u kojoj više ne možete ukloniti nakupine prljavštine s čekinja četke, možda biste trebali uložiti u novu. Imajte na umu da stručnjaci kažu da dobra četka može trajati godinama. No, potrebno je paziti na njih kao što biste pazili na bilo koji drugi alat za oblikovanje kose.

Dobro mjerilo je i izgled čekinja vaše četke. Kad počnu izgledati rastopljeno, odvojeno i rijetko, vrijeme je za novu.