FOTO by Instagram @danci22
Kolač sa šljivama i ginom – brzo i jednostavno!
I najveći kulinarski amateri mogu složiti ovu biskvitnu gin rapsodiju
Kolovoz je mjesec kojeg u većini slučajeva provodimo na godišnjem odmoru gdje najviše vremena provedemo na plaži ili u druženju na nekoj terasi. Kada pričamo o konzumaciji voće u kolovozu dvije vrste već tradicionalno zauzimaju prvo mjesto i neprikosnoveni su kraljevi osvježenja u vrućim ljetnim danima.
Kada smo na plaži uživat ćemo u sočnoj nektarini, a kada se vratimo u smještaj slatka lubenica osvježit će nas u nekoliko sekundi.
Iako spada u supervoće s velikom količinom vitamina C šljiva nije prvi izbor kada je popularnost u pitanju i teško da će ikad “skinuti” lubenicu i nektarinu s trona.
Šljive je najbolje jesti sirove no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota ili kolača, a mi smo pronašli jedan recept koji svojim okusom i jednostavnošću pripreme zove da ga napravite.
Ovaj biskvitni kolač prepun šljiva možete, ali i ne morate začiniti pokojom kapljicom gina i njegovom imenu u receptu dodati predznak “pijani“.
U nastavku donosimo recept za biskvitni kolač sa šljivama i ginom:
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 250 ml tekućeg jogurta
- 125 g šećera
- 3 jaja
- 15 šljiva
- gin
- šećer u prahu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a u drugoj jaja, ulje, jogurt, vanilin šećer i malo gina. Nakon što ste sastojke iz obje zdjele dobro promiješali možete ih zajedno iskombinirati i još jednom dobro promiješati.
Prekrijte vaš pleh papirom za pečenje i izlijte tijesto. Prepolovite unaprijed oprane šljive, izvadite koštice i lagano ih umetnete u tijesto. Tijesto bi trebalo biti dovoljno gusto da šljiva ne može propasti na dno pleha.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180°C oko 45 minuta dok kolač ne porumeni, ali ne previše. Najbolji način za testiranje da li je kolač gotov je zabadanje čačkalice u tijesto. Kada je gotov pustite ga da se ohladi, pospite ga sećerom u prahu, a osim gin&tonika najbolje ga je poslužiti uz kavu ili hladan sok.
Uživajte!