FOTO by Instagram @feeding_art / @lil__kitchen
Kolač od čokolade i naranče desert je kojem ne možemo odoljeti
Probajte uzeti samo jedan komad…
Kuhinja je centralna prostorija svakog doma – u njoj se okupljamo, pričamo, pripremamo obroke, smijemo se, a najčešće jedemo. S obzirom na to da polako ulazimo u sezonu zajedništva i radosti, postoji li što bolje od pripreme kolača s članom obitelji ili cimericom?
U užurbanom životu u kojem često ne vidimo naše ukućane po nekoliko dana, ima nešto toplo i dječje u tome da zajedno s nekim pečete kolače. Mi smo se danas odlučili za kolač od čokolade i naranče, uz dodatak rogača, kao savršene točke na i.
Nadamo se da ćete isprobati ovaj recept i uživati u svom toplom i ugodnom domu promatrajući hladno jesensko vrijeme kroz prozor.
Sastojci
Biskvit:
- 3 jaja
- 115 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ½ vrećice praška za pecivo
- 100 g mljevenog rogača
- 100 g sjeckane čokolade
- 100 g mljevenih badema
- 2 naranče (sok od dvije naranče – oko 175 ml, ribana korica od jedne i pol naranče)
Čokoladna glazura:
- 200 g čokolade Dorina za jelo i kuhanje
- 75 g maslaca
- 1 žlica ulja
- 1 žlica vode
Priprema:
Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Mljevene bademe izmiješajte s praškom za pecivo. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte im mljevene bademe, mljeveni rogač, koricu naranče i pola soka od naranče pa sve zajedno izmiksajte. Potom dodajte i drugu polovicu soka i grubo nasjeckanu čokoladu pa kratko izmiksajte.
Bjelanjcima dodajte mrvicu soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Snijeg špatulom umiješajte u smjesu od jaja, čokolade i rogača pa izlijte u pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Špatulom poravnajte smjesu. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta, odnosno dok površina kolača ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Na ohađeni kolač izlijte čokoladnu glazuru koju napravite na sljedeći način: čokoladu grubo usitnite nožem, stavite je u zdjelu, dodajte na kockice narezan maslac, žlicu vode i žlicu ulja pa sve zajedno otopite na pari. Malo prohladite pa prelijte kolač. Ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura ohladi i stisne, a potom kolač prebacite na hladnije mjesto.
Kolač oštrim nožem narežite na ploške, prođite nožem i ispod kolača po samom dnu (može se malo zalijepiti za papir) kako biste ga lakše izvadili, složite na pladanj i poslužite.
Bon Appétit!