FOTO by Wu Qingshan / X+Living

Zabava

Knjigoljupci pozor! Otvorena je veličanstvena knjižara s tunelima prepunih knjiga

Krešimir Šustić 17. srpnja 2020.

Očaravajući dizajn inspiriran šumama bambusa, kineskim vrtovima i prepoznatljivom kulturom!

Građevine koje nastaju u modernom dobu uistinu su remek djela poznatih arhitekata koji svoje najveće maštarije pretvaraju u stvarnost i stvaraju atrakcije kako bi privukli čim više ljudi u određeni grad.

Nova trgovina za prodaju knjiga u Pekingu izravno je proizašla iz snova svih ljubitelja dobrog štiva, a osim malog milijuna poznatih naslova koji se tamo mogu pronaći, nudi i tunele ispunjene knjigama koje posjetitelji mogu istraživati.

Photo: Wu Qingshan/X+Living

Smještena je u robnoj kući Lafayette, a upotrebom ogledala, zakrivljenih nogostupa i različitih tekstura, ljude se potiče da uđu u trgovinu i zalutaju u magičnom okruženju koje izgleda kao da je pristiglo iz budućnosti.

Photo: Wu Qingshan/X+Living

Firma X + Living stoji iza veličanstvenog dizajna i svoju je inspiraciju crpila iz tradicionalnih kineskih vrtova, a cilj im je bio stvoriti “dijalog između novog i starog”, tako da posjetitelji mogu doživjeti jedinstveno iskustvo.

Photo: Wu Qingshan/X+Living

Tuneli oponašaju mjesečeva vrata, čiji su kružni otvori često ugrađeni u klasične kineske vrtove. Osim što će moći prošetati tunelima, posjetitelji će pronaći čvorove za čitanje koji su skriveni u svakom od njih, te vode u različite prostorije knjižare, poput kulturnog prostora, dječjeg odjela i kafića.

Photo: Wu Qingshan/X+Living

Dizajn kafića oponaša okupljanje kao čuvena kineska slika “Qu Shui Liu Shang”, a kreativna i kulturna soba nadahnuta je šumama bambusa, koje su specifične za ovu azijsku zemlju bogatu poviješću i kulturom.